5 savjeta uz koje je vaš dom siguran ove zime

Temperature ispod nule još uvijek nisu stigle, ali zima tek dolazi I neophodno je da se na vrijeme pobrinete za sve detalje na koje vas u nastavku podsjećamo.

 

  1. Provjerite sistem grijanja

Topao je dom početak i kraj svake zime. No bez obzira na to kako ga zagrijavate, izrazito je važno da već i prije sezone grijanja odradite provjeru i čišćenje sistema. Naravno, ruka stručnjaka uvijek je najpouzdanija, pogotovo u slučaju plinskog bojlera.

Ako želite, sami ipak možete provjeriti i očistiti dimnjak, pa i peć na drva ili lož ulje. Čađu i nakupine iz peći najlakše ćete očistiti uz pomoć žičane četke, a time ujedno postići i bolju prohodnost te iskoristivost goriva. Kod peći na lož ulje svakako promijenite filter, ali i ispušite dijelove ventilatora plamenika.

 

  1. Pobrinite se za potkrovlje i krov

Potkrovlja u kojima ne živimo, već ih koristimo za odlaganje stvari, često nisu pretjerano dobro izolirana. Upravo ih je zato važno ili izolirati ili dobro provjetravati. Pitate li se zašto, evo i objašnjenja.

Toplina unutrašnjosti doma topi snijeg na sredini krova, a voda otiče te se ledi na samom rubu. Kad se led nakupi, voda otežano otiče pa često kreće u sam krov, čak i zidove. Redovitim ćete provjetravanjem održavati temperaturu sličniju onoj vanjskoj, a tako zapravo i spriječiti mogućnost prodora vode i stvaranje vlage.

Također, hladnije razdoblje godine najčešće donosi i obilje padavina. Čak i ako se ta činjenica ne odnosi na ovu zimu, detaljan pregled i sitni popravci krova oduzet će vam dan ili dva, a osigurati bezbrižnost i iduće zime.

 

  1. Spriječite pucanje cijevi tijekom zime

Voda može biti neumoljiva u svim svojim agregatnim stanjima, pa tako i u obliku leda. Pritisak smrznute vode u vašim cijevima tako vam može priuštiti popriličnu štetu i troškove. Srećom, takav scenarij možete izbjeći izoliranjem izloženih cijevi, ali i puštanjem sasvim laganog mlaza vode iz pipe dok ste na zimovanju.

Kontinuirani će se mlaz vode ipak nešto teže smrznuti, a većih promjena na računu zasigurno neće biti. Ako namjeravate nešto dulže biti odsutni, a slutite da bi temperature mogle biti zaista niske, vodu radije ispustite iz vodovodnih cijevi, ali i sistema grijanja.

 

  1. Pripremite dvorište ili balkon

Kad kažu da je bolje spriječiti nego liječiti, nije se teško složiti. Ta izreka itekako vrijedi za zimsku boljku – padove (i posljedične lomove) na uglađenom snijegu ili ledu.

Zato na stepenice vaše kuće i pločice balkona postavite podloge protiv klizanja, a prostor dvorišta, umjesto agresivne i nagrizajuće soli, posipajte sitnijim šljunkom ili pak piljevinom.

 

  1. Budite spremni za nenadane situacije

I ako se dogodi scenarij koji baš niste priželjkivali, uvijek je lakše kad ste dobro pripremljeni. U domu je zato uvijek, naročito tokom zime, dobro imati zalihu svijeća, upaljača, ali i pouzdanu ručnu lampu.

Uz sve što se tradicionalno preporučuje, eksterna baterija za mobitel te uljni radijator u rezervi možda nisu nešto što bi vam na prvu palo na pamet. Iako predstavljaju nešto veće ulaganje, zapravo nikad ne možete znati kad će dobro doći, vama ili članovima vaše porodice.