Planirate obnovu kuhinje? „Naoružali“ ste se novim kuhinjskim idejama ili naprosto morate zamijeniti dotrajale uređaje, ali se pitate: gdje početi? Za početak, dizajnirajte kuhinju po svojoj mjeri!
Svi znamo da je kuhinja središte doma i često prostor u kojem provodimo najviše svog vremena. Stoga je izuzetno važno da je kuhinja vrlo ugodna za boravak i iznimno funkcionalna.
Kako znati što je najbolje u planiranju vlastite kuhinje?
Prva stvar o kojoj ćete razmišljati, ako razmišljate poput profesionalnog dizajnera, jest raspored kuhinje radi nesmetanog kretanja po prostoru tijekom pripreme hrane, kuhanja ili čišćenja. Profesionalno dizajnirana kuhinja pruža:
-laku dostupnost,
-optimalne pokrete i
-višenamjensko korištenje kuhinje.
Da biste to postigli, postoji nekoliko ključnih točaka koje treba uzeti u obzir:
1) Stvorite logičan raspored sadržaja
Kada planirate svoju kuhinju važno je imati na umu sljedeće glavne procese u kuhinji: pohrana i priprema hrane, posluživanje i čišćenje nakon obroka.
Radni prostori trebaju pratiti tijek glavnih procesa u kuhinji, odnosno pripreme hrane i biti grupirani točno tim redoslijedom. Ne želite staviti štednjak na suprotnu stranu prostora od sudopera, ili hladnjak između sudopera i štednjaka, jer će to komplicirati bilo koji zadatak na kojem radite.
2) Provjerite udaljenosti – niti previše blizu niti previše daleko
Kuhinjski otok i prostor između sudopera i štednjaka su mjesta namijenjena za pripremu jela. Ako uključujete kuhinjski otok u raspored kuhinje pažljivo razmotrite njegovu lokaciju. Pazite da ne blokira područje ispred vaših glavnih uređaja, kao što su zidne pećnice, perilice posuđa i hladnjaci.
Osigurajte uvijek dovoljno prostora za otvaranje vrata uređaja i dovoljno prostora za prolazak kad su vrata otvorena, ali ne previše. Slobodno izmjerite raspon svojih ruku, koliko vam je jednostavno nešto dohvatiti i onda te mjere uzmite u obzir kod organizacije prostora.
Radna površina za pripremu jela, između štednjaka i sudopera, mora zadovoljiti vizualne i tehničke zahtjeve (više o izboru radnih ploča za moderne kuhinje) i mogućiti nesmetano obavljanje uobičajenog dijela procesa pripreme, pa je stoga preporučljivo osigurati minimalnu duljinu od 90 cm radne površine, za standardnu širinu radnih ploča.
Razmak kuhinjskih prolaza, s obostrano postavljenim elementima je optimalno 120 cm širine. Iznimno je moguće ostaviti i prolaz od 100 cm, ali u tom slučaju treba obavezno paziti na smjerove otvaranja vrata i ladica uređaja i ormarića.
U promišljenim kuhinjama jako se vodi računa o udobnosti korištenja kuhinje i smjerovima i načinima otvaranja. Provjerite koje su 3 odlike praktične kuhinje u našem blogu i poboljšajte udobnost vlastite kuhinje.
3) Radni trokut u kuhinji
Ako trebate kružiti oko lošeg rasporeda radnih površina, kuhanje i čišćenje kuhinje mogu brzo postati neopisivo naporna i iscrpljujuća zadaća.
Vodite računa da su tri najvažnija elementa svake kuhinje: štednjak, hladnjak i sudoper. Dobar raspored kuhinje omogućit će lakše kretanje između tih elementa tijekom kuhanja. To se postiže stvaranjem “radnog trokuta” između štednjaka, hladnjaka i sudopera koji je obično pod kutom od 15° do 25°.
Također, kuhinja može imati nekoliko radnih trokuta ovisno o potrebama, npr.: primarna zona za pripremu hrane (označena u plavoj boji), sekundarna zona za kuhanje i pečenje (crveno) i treća zona za cirkulaciju kroz kuhinju (žuto). Raspored kuhinje u kojem se “radni trokuti” ne preklapaju osigurat će nesmetano odvijanje prometa kroz kuhinju, što je posebno važno za neometanu pripremu hrane.
4) Pretvorite vašu kuhinju u višenamjensku
Tijekom posljednjih godina, kuhinje uključuju sve više sadržaja prikladnih za druženje, zabavu i opuštanje. Profesionalni dizajneri stoga uvijek oblikuju kuhinju kao otvoreni i privlačan višenamjenski prostor namijenjen za zabavu i kuhanje istodobno.
Jedan od omiljenih kuhinjskih elemenata, kod većine korisnika, je kuhinjski otok sa sjedalima. Kuhinjski otok naprosto poziva goste i članove obitelji na opuštanje i druženje bez ometanja ostalih radnih procesa u kuhinji i presijecanja puteva „radnog trokuta“.
5) Definirajte vlastite želje i potrebe
Provjerite mogućnosti oblikovanja vlastite kuhinje i definirajte što preciznije vlastite želje.
Kuhinju možete planirati i sami, međutim postoji puno pravila o kojima treba voditi računa kako bi došli do savršene kuhinje. Svaki je prostor jedinstven i zahtjevan na svoj način, pa je nije uvijek lako pronaći odgovore i gotova rješenja na postojeće situacije. Često su instalacije, te prozori i vrata postavljeni tako da je potrebna stručna pomoć oko organizacije prostora.
Naša je preporuka svakako savjetovati se s profesionalnim dizajnerima, koji će sve vaše želje oblikovati u kuhinju dizajniranu točno prema vašim potrebama. Cijena koju za to platite je neusporedivo manja od izvedbe loše kuhinje koju ćete koristiti desetljećima.
Bilo kakve odmake od ponuđenih rješenja, jedinstvene i posebne akcente ili neke posebnosti čak i u najsitnijem detalju, poput primjerice istog dekora u zidnoj oblozi, stropnom nadvoju i radnoj površini, moguće je postići samo izradom jedinstvene kuhinje po mjeri.