Borba protiv ekološkog uništenja

, Image: 494671250, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Who Am I / Alamy / Alamy / Profimedia

Povijest, koja uključuje sva prošla vremena, prirodu i svako živo biće koje se infiltrira u život, sadrži sve što dolazi u obzir ubrzo do hranjenja, vrste koje će uskoro izumrijeti, ratove, politiku i ekonomiju. Društva, koja su započela s megolamanizmom i pokrivala egocentrični pristup, narušili su prirodnu ravnotežu čak i u ekološkom smislu zanemarujući principe dominacije i uništenja. Kroz povijest je svjetsko stanovništvo, koje želi samo imati korist od prirode, konačno shvatilo ekološku krizu i započelo borbu protiv sebe.

 

Međutim, postoje društva koja još uvijek nisu dostigla razinu svijesti. Ekološko uništenje i obrana u nazočnosti obje strane čine situaciju začaranim krugom.

 

Kao rezultat vladinih politika, prirodne ljepote koje su pretvorene u turističke regije, visoravni koji se koriste u izgradnji cesta, okruženja s promjenjivim potocima radi korištenja energije, poteškoće u uspostavljanju nuklearnih elektrana i rudarske nesreće pokrivaju samo nekoliko negativnih situacija. Rast stope nezaposlenosti kao rezultat sve veće industrijalizacije, pada ekonomskih prihoda kao rezultat skupog života i raznih problema povećanih migracijom najjasniji su pokazatelj da riječi ne mogu biti dovoljne za objašnjenje ekološke destrukcije.

 

Nakon prvog podizanja svijesti, ekološka osjetljivost, koja se promatra očima znanosti o okolišu i koja se očituje u uskom polju poput nabrajanja metoda zaštite okoliša, napokon se diže prema potrebi dugoročne borbe. Nadalje, kada se ispituju rezultati ekonomskih, političkih i društvenih razlika između Haitija i Dominikanske Republike, jasno se vidi što uzrokuje pogrešno određivanje politika, uključujući očuvanje prirodnih vodnih resursa, onečišćenje zraka i pošumljavanje zemalja. Nedostatak ili netočnost ekoloških koraka dovodi do političke nemoći i društvenog kolapsa. Od ovih zemalja na istom otoku, Dominikanska Republika ima 28 posto šume, dok šume Haitija pokrivaju 1 posto.

 

Iako se čini da je to jedna od posljedica protekle kolonije Haitija, u Dominikanskoj republici klati su ilegalni šumari, a šumske slamove bile su prisiljene na evakuaciju. Politike zaštite okoliša koje strogo ograničava Balager, koji je poznat kao okrutni diktator, izgleda da su spasili Dominikansku Republiku od Haitija. Činjenica da je Haiti zemlja s najvećom rasprostranjenošću nekih bolesti u borbi protiv korupcije ukazuje na uništavanje poljoprivrednih praksi, zagađenje vodnih resursa i visoku razinu onečišćenja zraka. Kao rezultat ovih situacija, mnogi građani emigriraju u Dominikansku Republiku i rade s malim plaćama za težak rad. To će na kraju donijeti politički i društveni kolaps nakon ekološkog uništenja.

 

Treba napomenuti da su zdravi ekosustavi pravo. Kao posljedica kršenja trebalo bi primijeniti kaznene sankcije i naglasiti tehnologije prihvatljive za okoliš i politike održivog razvoja. Povrede u ekološkom okruženju trebaju se ukloniti i poduzeti mjere za sprečavanje problema poput globalnog zagrijavanja, gladi i zagađenja. U ove dane kada se biološka raznolikost smanjuje, klimatske promjene i zdravlje postaju sve ugroženije; velike organizacije moraju zaustaviti uništavanje prirode uzrokovano pretjeranim metodama.

 

Ekološka kriza je globalni problem s međunarodnom dimenzijom koji se tiče cijelog svijeta. Stoga je potrebna međunarodna suradnja. Neki su zahtjevi pravni zahtjevi koji su kompatibilni s ekološkim činjenicama.

 

Pored toga, proizvodnja se mora odvijati u skladu s ISO14001 standardom. Treba usvojiti načela trostrane odgovornosti koje je Svjetska kemijska industrija najavila kao dobrovoljni akcijski plan. Treba podržati i proučiti prakse uštede energije. Recikliranje u gospodarenju otpadom treba provesti u skladu s mogućnostima recikliranja. Treba podići važnost organske proizvodnje i poljoprivrednih praksi i provesti odgovarajuće obuke.

 

U našoj zemlji, gdje se poduzimaju hitni koraci prema alternativnim izvorima energije i poduzimaju se ozbiljni koraci, cilj je pružiti najveću korist s najmanje štete prirodi i osvijestiti se.