Kako izabrati set posuđa

 

Kako izabrati set posuđa

Najčešće korišteni materijali u proizvodnji setova posuđa su nehrđajući čelik i anodizirani aluminij. Oba materijala imaju svoje prednosti i mane. Svakoj osobi su bitne različite stvari te će prema tome i izabrati ono posuđe koje joj najviše odgovara.

 

–    Materijali izrade setova posuđa

Nehrđajući čelik

 

Nehrđajući čelik (inox) je svestraniji materijal. Vrlo izdržljiv i mala je vjerojatnost da će se iskriviti posuđe. Također, ne reagira na kiseline. No, on ima i svoje mane. Osim ako lonci i tave imaju aluminijsko dno ili jezgru od aluminija ili bakra, posuđe od nehrđajućeg čelika neće najefikasnije provoditi toplinu. Kvaliteta nehrđajućeg čelika ima veliki utjecaj na trajnost posuđa, otpornost na koroziju, savijanje i slično. Posuđe od nehrđajućeg čelika često ima oznake npr. 18/10 što znači da je 18% kroma i 10% nikla. Krom zaštićuje od korozije, a nikal daje sjaj posuđu.

 

Aluminij

 

Aluminij je također čest izbor za posuđe, a vrlo često je anodizirani što znači da je prošao poseban proces kako bi postao čvršći. Često posuđe od aluminija ima i premaz kako se hrana ne bi lijepila na posuđe, što je dobro jer ćete ga jednostavno prati ručno, budući da se ne preporuča aluminijsko posuđe prati u perilici posuđa.

 

Bakar

 

Bakar vrlo brzo provodi toplinu i omogućava bržu pripremu hrane. Njegova mana je što reagira u dodiru s namirnicama, pa se unutrašnjost bakrenih posuda presvlači drugim materijalima, ali tada više ne kuhate u bakrenom posuđu. Iako je kombinacija bakra s unutarnjim slojem inoxa najbolja, rijetko se koristi u domaćinstvu zbog visoke cijene.

 

Titan

 

Titan je lagan, otporan, čvrst… idealan za kuhinjsko posuđe. Velika prednost je i to što ne reagira s hranom. Zbog cijene i loše provodljivosti temperature rijetko se koristi samostalno, nego najčešće u kombinaciji s aluminijem, gdje se vanjski sloj radi od aluminija, a unutarnji od titana.

 

Teflon

 

Teflon je popularan zbog svojih svojstava neprianjanja. Mana je što se sloj neprijanjajućeg materijala lako odljepljuje, pa se sitni komadići mogu miješati s hranom. Zbog toga izbjegavajte jeftino teflonsko posuđe i birajte ono uvijek provjerenih proizvođača.

 

Vatrostalno staklo

 

Ovo je posuđe odličan odabir, ali morate biti pažljivi s njima. Nije prikladno za prženje i pirjanje zbog loše provodljivosti temperature, ali je odlično za pečenje. Staklo nema nikakvu reakciju s namirnicama. Morate uvijek poštovati maksimalno preporučenu temperaturu proizvođača, te izbjegavati toplo-hladne šokove. U vrelu posudu ne dodajte hladnu vodu i obrnuto.

 

Lijevano željezo

 

Lijevano željezo nije za variva i kisela jela zbog reakcije s hranom, ali ako je presvučeno sa zaštitnim slojem tada ga možete koristiti i u tu namjeru. Obično je posuđe od lijevanog željeza dugotrajno i vrlo izdržljivo.

 

Emajl

 

Emajl izlazi iz mode, međutim odličan je odabir jer nema reakcije s hranom.

Obično posuđe nije od emajla, nego je metalno, te je metal presvučen slojem emajla. Ovo posuđe nema neku konkretnu manu, osim što ga vrlo dobro morate paziti i u slučaju i najmanjeg olupljena ili pucanja emajla prestati koristiti kako metali iz donjeg sloja posuđa se ne bi miješali s hranom.

 

Terakota

 

Terakota i keramika imaju slična svojstva pečenja, ali mana im je što na visokim temperaturama pucaju. Ovo posuđe odlično čuva okus hrane, samo pripazite da kupujete od  provjerenih proizvođača i da nisu korištene neke boje ili sumnjivi zaštitni slojevi.

 

–    Cijena

Također, element koji morate uzeti u obzir je cijena. Neka srednja pristupačna cijena za set posuđa od tri lonca s poklopcima bi trebala biti oko 500 kn. Što je cijena viša očekujte kvalitetnije posuđe. Možda nađete i neku dobru ponudu, ali u svakom slučaju usporedite cijene za slično posuđe na nekoliko prodajnih mjesta.

 

–    Broj i vrsta uključenih posuda

Provjerite da li set posuđa sadrži ono što vama treba. Ako posuđe ima više dijelova vjerojatno će i koštati više, no ako vam određeni tipovi posuda ne trebaju, nema potrebe niti da ih kupujete. Također provjerite da li su uključeni i poklopci za posude.

 

–    Kvalitetna izrada

Posuđe ne bi trebalo biti teško, ali opet neka bude dovoljno čvrsto kako se ne bi brzo iskrivilo. Ručke bi trebale ostati hladne kada se posuda zagrijava. Poklopci trebaju stajati čvrsto na loncu kako bi zadržali toplinu, ali i vlagu unutar posude.