Razlozi zbog kojih se suše vrhovi lišća kod sobnih biljaka

Može biti naporno otkriti što nije u redu s ranije zelenom i prekrasnom biljkom koja počinje izgledati nezdravo. Ako primjećujete da su vrhovi nekoliko listova suhi i smeđi, to je jasan znak da nešto nije u redu sa životnim uvjetima Vaše biljke.

Pa, iako do sušenja vrhova lišća može doći zbog više razloga, prema BHG,uzrok se najčešće krije u ova tri razloga:

 

Neprimjereno zalijevanje

Smeđi vrhovi na lišću biljke često su pokazatelj da trebate preispitati način na koji ju zalijevate. Kad se biljka previše zalije, previše se isuši prije sljedećeg zalijevanja, a ako tada dobije malo vode, to je recept za smeđe lišće.

 

Većina sobnih biljaka preferira stalni dovod vlage. Umjesto da ih jednom zalijete previše, a drugi put premalo, budite dosljedni u zalijevanju. Uvijek je dobra ideja stalno dodavati pomalo vode dok ne vidite da se višak vode polagano otpušta u rupe na tegli. Nakon toga obavezno ispraznite tanjur tako da lonac ne ostane u vodi zbog čega može doći do truljenja korijenja i niza problema.

 

Nakupljanje soli u tlu

Smeđi vrhovi listova mogu ukazivati ​​i na nakupljanje soli u zemlji. Većina biljaka u loncu ponekad treba malo gnojiva no imajte na umu da više nije nužno i bolje.

 

Čak i kada hranite biljke pravom količinom soli se svejedno nakupljaju pa je dobro zamijeniti tlo svakih nekoliko godina. Omekšana voda također može pretvoriti vrhove lišća u smeđu boju, stoga razmislite o upotrebi destilirane ili filtrirane vode za zalijevanje.

 

Nedostatak vlage

Smeđi vrhovi mogli bi biti pokazatelj i premalo vlage u zraku. Mnoge sobne biljke podrijetlom su iz džungle, pa ako je u Vašem domu zrak vrlo suh, pripazite na vlažnost biljaka.

 

Možete ih nježno prskati crijevom ili ih stavite pod lagani tuš. Grupiranje sobnih biljaka također može pomoći u održavanju razine vlage.

 

Odstranite smeđe vrhove

Jednom kada počnete ispravljati ove probleme, biljka bi trebala početi uzgajati novo, zdravo lišće. Što se tiče lišća koje još uvijek imaju smeđe vrhove, mrtve dijelove možete odrezati škarama, a da ne povrijedite biljku.

 

Za  biljke koje imaju dugačko lišće poput traka, kao što je Dracaena, napravite rezove pod kutom da imitiraju prirodni oblik lišća. Na taj način će biljka izgledati gotovo jednako dobro kao nova sve dok ne naraste novo, svježe lišće.