Kako Odabrati Prave Biljke Za Istočne I Zapadne Prozore

Većina sobnih biljaka dobro se osjeća na prozorskim daskama na istočnoj i zapadnoj strani kuće. Sunčevo svjetlo ne dolazi usmjerno, već difuzno; sjenčanje cvijeća na takvom mjestu nije potrebno. No, postoji li značajna razlika između uzgoja kultura u ta dva područja?

Ako govorimo o sunčevoj svjetlosti, onda se čini da je njegova količina potpuno ista na zapadnim i istočnim prozorima. Istina, često položaj prozora nije strogo usmjeren u tim smjerovima, ali s malim pomakom, a visina vegetacije ispod prozora od velike je važnosti za ulazak svjetlosti u prostoriju. Na primjer, prozor usmjeren prema jugoistoku pogodan je za uzgoj svjetlosnih kultura u zatvorenom prostoru. A sjeveroistočni smjer idealan je za biljke koje preferiraju sjenovite uvjete zatočenja. Ali koja je razlika između uslova rasta na prozorima koji su strogo usmjereni na zapad ili istok? Ispada da se temperatura zraka danju, noću i ujutro, kao i u različitim godišnjim dobima, bitno razlikuje na zapadnom i istočnom prozoru.

Temperaturni režim

Da biste stvorili idealne uslove za sobne biljke, nije dovoljno dobro osvjetljenje, redovna vlaga i pravovremena obloga. Ipak najvažniji element je pravilan temperaturni režim. U ljetnim mjesecima na prozorima istočnih i zapadnih smjerova temperatura zraka prirodno se mijenja tokom dana, ali na potpuno različite načine.

Istočni prozor

U jutarnjim satima prije izlaska sunca zrak na prozorskom pragu je svjež, s pojavom tople sunčeve svjetlosti biljke se probude i započinju svoj aktivni rad kako bi nastavile rast i razvoj. U najtoplijim ljetnim danima cvijeće na ovom prozoru ne prijeti sunčanim zrakama, jer ovdje direktno ne pada direktno sunce. Tlo u loncu ne zagrijava se i ne isušuje tokom ovih nekoliko sati u prvoj polovini dana, a popodne je osvjetljenje i dalje jarko, ali već raspršeno.

Zapadni prozor

Na zapadnom prozoru popodne se pojavi vedro sunce. U ovom trenutku je temperatura vazduha u sobi već prilično visoka (naročito ljeti). Sobni cvjetovi negativno se odnose na povišene temperature, a posebno na one vrste koje preferiraju umjerenu klimu s visokom vlagom. Budući da su u toploj sobi prvu polovicu dana, raduju se barem kratkom hlađenju, a umjesto toga dolazi vedro popodnevno sunce i izravna sunčeva svjetlost.

Dnevna oscilacija temperature

Za potpuni razvoj većine biljaka, noćna temperatura treba biti hladna, a dnevna topla. Prijelaz sa niske na visoku temperaturu trebao bi se dogoditi postupno. Takve fluktuacije temperature prirodne su za mnoge kulture, doprinose formiranju cvjetnih pupova u velikom broju cvjetova u zatvorenom.

Istočni prozor

Noć je hladna, a ujutro temperatura raste i ostaje visoka tokom cijelog dana. Uveče se hladnoća postepeno vraća.

Zapadni prozor

Večernja hladnoća dolazi naglo, zamjenjujući jaku vrućinu odmah nakon zalaska sunca.

Koje biljke biljaka odabrati?

 

Kada kupujete sobni cvijet u trgovini, morate uzeti u obzir njegove sklonosti i mogućnosti rasta u vašoj sobi. Iako se mnoge kulture savršeno prilagođavaju zapadnim i istočnim prozorima, ipak ne biste trebali odabrati one sorte koje ne vole takvu lokaciju. Prije kupnje pažljivo proučite uvjete uzgoja određenog usjeva, njegov odnos prema temperaturi, razini svjetlosti i vlažnosti zraka.

Biljke za lijep prozor

Araucaria, Achimenes, šparoge, aucuba, Dracaena angustifolia, Saintpaulia, streptokarpusy, Zantedeschia aethiopica, ciklama persicum, clerodendrum, Aspidistra, Pila, Poinsettia, Hove, Maranta, Syngonium, Philodendron, stefanotis, masti, Dieffenbachia, Gardenia, Nephrolepis, Myrtle, tsissus .

Biljke za zapadni prozor

Aglaonema, Allamanda, Anthurium, Liviston, Gusmania, Vriesia, Monstera, Begonia, Cordilina, Orhideja Dendrobium, Codiyeum, Pandanus, Spathiphyllum, Fuchsia, Schefflera, Tsiperus, Ficus Benjamina, Mandeville, Dipdena, Dipdena, Dipdena, Dipdena, Dipdena, Dipdena Dlan palme, Scindapsus.