Ekologija i zdravlje

Ekologija je znanost koja istražuje interakcije organizama s drugim organizmima u njihovoj okolini i fizičkom okruženju oko njih.

 

Čimbenici koji čine ekologiju

Raspodjela organizama na Zemlji je oblikovana intenzitetom biotičkih i abiotskih fizičkih čimbenika. Ukratko, ekologija je podijeljena na pet različitih razina: organizam, zajednica, stanovništvo, ekosustav i biosfera.

 

Ovih pet razina formira sekvencijalni kontinuitet. Pojedinci čine stanovništvo. Populacije se udružuju u zajednice. Osim zajednica, možemo primijetiti da su ekosustavi sastavljeni od okoliša. U tom redoslijedu svaka je formacija u interakciji i harmoniji među sobom.

 

Ekologija, koja utječe na životnu i neživu okolinu, naravno ima izravan odnos prema zdravlju. Definicije kao što su postizanje ili narušavanje ekološke ravnoteže, koje možemo čuti mnogo puta, važan su mjerni kamen s učincima koji mogu imati dubok učinak na zdravlje svih živih bića.

 

Ekološko-zdravstveni odnosi

Ekološka okruženja u kojima se formiraju svi živi i neživi organizmi djeluju u određenom poretku. Iako se ekološka okolina ponekad može pogoršati u prirodnim uvjetima, oni mogu biti oštećeni ljudskim učincima i mogu pokazivati ​​nepravilnosti. Mnogi faktori, kao što su klimatske promjene, razlike u padavinama, uvjeti proizvodnje i kvaliteta proizvoda, odraz su ekoloških promjena. Ekološke promjene, posebice kao rezultat ljudskih aktivnosti, postale su raširene posljednjih godina.

 

Povećanje globalnog zatopljenja, povećanje neučinkovitosti tla, smanjenje zelenih površina i tako dalje. Prvi faktor je ljudski faktor u formiranju mnogih situacija koje se mogu uzeti u obzir. Ove negativne promjene koje je čovjek učinio na prirodu ponovno utječu na ljude. Kao posljedica narušavanja ekološke ravnoteže, neizbježan je nastanak loših scenarija koji mogu imati dubok utjecaj na ljudsko zdravlje. Kao primjer možemo pokazati da se proizvodi GMO-a posljednjih godina sve više šire. Genetski modificirani organizmi mogu se definirati kao takvi hranjivi sastojci koji značajno ugrožavaju ljudsko zdravlje, dokazano je kao rezultat znanstvenih istraživanja. Čovječanstvo, koje želi proizvoditi brže i više, ignorira faktor zdravlja dok pokušava to postići. Zapravo, danas je jedan od glavnih uzroka mnogih vrsta raka i različitih vrsta bolesti GMO proizvodi koji su jedan od načina temeljnog narušavanja ekološke ravnoteže.

 

Učinci ekološkog faktora na zdravlje je još jedno pitanje koje možemo spomenuti u našem naslovu, problemu globalnog zatopljenja s kojim se suočavamo u većim razmjerima i atmosferskim dimenzijama. Smanjenje zelenih površina jedna je od najvažnijih šteta na prirodu ljudske populacije koja je pretrpana neplaniranim širenjem i neredovnim širenjem. Jedna od najvažnijih prijetnji pogoršanja ekološke ravnoteže je povećanje koncentracije štetnih plinova u atmosferu nakon postupnog smanjivanja zelenih površina koje se smatraju izvorima kisika. Kao rezultat globalnog zatopljenja, ljudi, životinje, biljke, ukratko, svi živi organizmi su teško pogođeni. Živi organizmi, koji se suočavaju s važnim prijetnjama u svojim životnim aktivnostima, mogu biti izloženi ozbiljnim zdravstvenim problemima s tim promjenama u ekološkoj ravnoteži.

 

Kao rezultat toga, ekološka okruženja svih živih i neživih formacija su u izravnoj interakciji sa svim živim i neživim bićima. Stoga će sve vrste poremećaja i poremećaja u ovoj ekološkoj ravnoteži imati posljedice koje će imati dubok utjecaj na zdravlje čitavog živog svijeta, osobito ljudskog bića. Mi, ljudi koji su blagoslovljeni kao jedini inteligentni umovi prirode, trebali bismo uzeti u obzir izravan utjecaj ekologije na zdravlje i provesti restorativne aktivnosti u tom smjeru.