Ekološki kriteriji

Regionalna i globalna potrošnja energije u industrijskim i stambenim područjima je na vrhuncu. Povećana upotreba fosilnih izvora energije, prekomjerno i nesvjesno korištenje prirodnih resursa, stakleničkih plinova i slično. ispuštanje štetnih plinova u atmosferu, stanjivanje ozonskog omotača, globalno zagrijavanje i klimatske promjene te pogoršanje stanja u ekosustavima otkrivaju da je ekološka ravnoteža potpuno nestabilna. Kako su se ti problemi razvijali, jedna od prvih mjera bila je spriječiti potrošnju energije.

 

U ovom slučaju, utvrđeni su ekološki kriteriji za zgrade koje imaju veliki udio i počele se smatrati procesom od projektiranja do završetka.

 

Kriteriji ekološkog i održivog dizajna

Ekološki kriteriji, uključujući načela održivog razmišljanja i dizajna, ekonomski arhitektonski umjetni dizajn okoliša, omotač zgrade, geometrija zgrada, organizacija prostora, odabir građevinskog materijala, klimatizacijski sustavi i gospodarenje otpadom potiču svijest o potrošnji i potrošnji prirodnih resursa.

 

Potrebno je osigurati lokalnu i globalnu suradnju, a vlade i politike trebaju podržavati politike i projekte. Regionalno planiranje je vrlo važno. Ona mora biti stvorena pridržavanjem ekoloških načela. Treba pronaći i istaknuti ekološke alternative prijevoza. Materijali i materijali prihvatljivi za okoliš moraju se koristiti u svim proizvodnim i poljoprivrednim primjenama. Mikrogeneracija bi trebala biti raširena. Socioekonomske kriterije treba zadovoljiti korištenjem lokalnih materijala i radne snage. Klima, vjetar, sunce itd. Ne treba zanemariti učinke abiotskog faktora. Energetskoj učinkovitosti, štednim sustavima treba dodati proizvodnu težinu. Procjena otpadnih voda trebala bi biti jednako važna kao i druge opcije gospodarenja otpadom. Navike potrošnje treba u potpunosti promijeniti.

Načela održivog razmišljanja i dizajna: Uključuje kriterije za rješavanje globalnih i lokalnih ekoloških problema, izradu energetski osjetljivih dizajna, promicanje korištenja obnovljivih izvora energije, interdisciplinarnu suradnju i davanje važnosti lokalnoj kulturnoj i arhitektonskoj usklađenosti.

Ekološka arhitektura Umjetni dizajn okoliša: Očuvanje prirodnih staništa i staništa, prilagodba klimatskim uvjetima regije, odabir mjesta u skladu s društvenim potrebama i usklađenost s lokalnom strukturom, prilagodba topografiji i usklađivanju krajolika regije obuhvaća kriterije.

Građevinska ljuska: Kriteriji koji su grupirani kao poseban dizajn, konstrukcijski sustav, krovni i vertikalni građevinski elementi imaju neke parametre. Drvo, armirani beton, čelik, izolirani krov koji je kompatibilan sa mješovitim sustavima, zeleni krov, aktivni sustav korištenja, opcije pasivnog sustava treba odlučiti na krovu. Potrebno je procijeniti primjenu izoliranih ili toplinski izoliranih zidova.

 

Geometrija zgrade: Prilagođena je lokalnoj teksturi, dizajnu pogodnom za klimu u regiji, posebnom konstrukcijskom dizajnu prikladnom za sunce i vjetar, kompaktnim ili udubljenim – podijeljenim parametrima.

 

Organizacija mjesta: Specijalni poluotvoreni / otvoreni prostor, pogodan za lokalnu kulturu, zdravlje korisnika, energetsku učinkovitost, kompatibilan sa sezonskim varijantama, uključuje korištenje međuspremnika.

 

Izbor građevnog materijala: Lokalni, prirodni ili materijalni izbor, poseban dizajn boja, izolacijski detalji koji odgovaraju principu, upotreba posebnih materijala oko zgrade zahtijeva poštivanje parametara kao što su.

 

Sustavi klimatizacije: Osim prirodnih parametara osvjetljenja i ventilacije, elementi sjenila uključuju kriterije masovnog zida, zimskog vrta, solarnog dimnjaka, krovnog bazena, stijenke tromba, vjetrenjače, atrija, sustava toplinskog labirinta u pasivnim sustavima. Izrađuje se aktivnim sustavima kao što su solarna energija, vjetar i biogorivo ili mehanički sustavi.

 

Gospodarenje otpadom: Potrebno je koristiti reciklirane materijale, skladištenje oborinskih voda, sustav za pročišćavanje sive vode, korištenje crne vode i recikliranje čvrstog / biološkog otpada.

 

Osim toga, ekološki kriteriji određuju se s obzirom na nužnost primjene načela integriteta, ograničenja, samoregulacije, raznolikosti i zaštite materije. Moramo ići ruku pod ruku s prirodom da ne zaboravimo da se resursi mogu smanjiti, priroda će reagirati na intervencije, najprikladnije rješenje naći će se u prirodi, a ekologiju treba poštivati.