Kako pravilno postaviti namještaj

Pravilno postavljanje namještaja olakšat će njegovu upotrebu i održavanje te povećati funkcionalnost prostora. Stoga je jako važna veličina elemenata, boja, ali i njihova pozicija u stanu

Jednostavna pravila pomoći će vam u postizanju maksimalne funkcionalnosti, ali i podizanju estetskih vrijednosti prostora u kojem živite.

Ulazni prostor opremljen je elementima namještaja za odlaganje odjeće, cipela, torbi te ostalih predmeta koji vlaže ili prljaju prostor. Oni bi trebali biti postavljeni u blizini ulaznih vrata kako bi se onemogućilo unošenje prljavštine u ostale dijelove stana ili kuće. Osim toga elementi namještaja ulaznog prostora trebali bi biti povezani materijalom, bojom i stilom kako bi povećali estetske vrijednosti ovog, najčešće malog, prostora.

Dobra rasvjeta nužna je u dnevnom boravku

Dnevni boravak zbog svoje polifunkcionalnosti te najčešće povezanosti s drugim funkcionalnim grupama, poput blagovaonice i kuhinje, ima posebne zakonitosti u opremanju koje omogućavaju skladno djelovanje i maksimalnu funkcionalnost svih ovih grupa. Sjedeća garnitura treba biti postavljena u prostoru na način da joj je omogućen jednostavan prilaz, a raspored elemenata takav da se jednostavno pomiču zbog upotrebe i lakšeg čišćenja i održavanja. Položaj sjedećih garnitura bit će još kvalitetniji ako je s te pozicije omogućen pogled prema vanjskom terenu. Dobra prirodna i umjetna osvijetljenost je obavezna.

Položaj TV prijamnika treba biti u direktnoj vezi s položajem ove grupe. Nije ga poželjno postavljati nasuprot prozora tj. izvora prirodne svjetlosti koja će bljeskati u ekran, otežavati praćenje televizijskog programa te izazivati potrebu spuštanja roleta i zamračivanja prostora tijekom dana. Minimalna preporučljiva udaljenost TV ekrana od sjedeće garniture je šest do sedam dijagonala ekrana.

Blagovaonica je danas najčešće povezana s dnevnim boravkom ili kuhinjom. Stol i stolice trebaju biti postavljeni na način da je omogućen jednostavan prilazak svakom sjedećem mjestu, jednostavno posluživanje te čišćenje i održavanje. Minimalna dimenzija prostora za postavljanje stola sa šest sjedećih mjesta je cca 3,2×3,4 m. Ovakva prostorna dimenzija omogućava jednostavan smještaj pravokutnog, okruglog ili eliptičnog oblika stola. Prislanjanjem uže stranice stola uz zid potrebne dimenzije za isti kapacitet osoba će se smanjiti na cca 3,0×2,4 m.

Kako bi bila funkcionalna, u kuhinji treba osigurati što veću radnu plohu

Kuhinja je prostorija s izrazitim zahtjevima za praktičnošću i funkcionalnošću, koji će omogućiti brzo obavljanje svih radnih procesa te jednostavno čišćenje i održavanje. Raspored elemenata i uređaja u kuhinji treba stvarati tzv. radni trokut, koji će spajati štednjak, sudoper i radnu plohu. Jedan od bitnih zahtjeva prilikom projektiranja kuhinja je osigurati dovoljno veliku radnu plohu, koja može biti u sastavu kuhinjskih elemenata ili odvojena kao zaseban pult. Minimalni preporučljivi razmak kuhinjskih elemenata postavljenih na suprotne strane zida je 90-100 cm.

Kupaonica je najčešće unaprijed određena postavom instalacija,odnosno sanitarnih elemenata. Slobodni dio kupaonice trebao biomogućiti nesmetan prilaz umivaoniku, zahodskoj školjci, tušu ili kadite perilici rublja, ako je smještena u istom prostoru. Različitedimenzije kupaonskih elemenata, opreme i uređaja omogućit će da prostorfunkcionalno uredite sukladno vašim prostornim mogućnostima.

U spavaćoj sobi, osim ormara, koje je najbolje postaviti uz najduži slobodni zid u prostoru, radi što bolje iskoristivost, najveću ulogu igra pravilan položaj kreveta. Strana svijeta, izvor prirodnog svjetla te položaj grijaćeg tijela uvelike će utjecati na udobnost spavanja. Bilo da se radi o dječjem ili roditeljskom krevetu, pravila su ista: poželjna orijentacija uzglavlja je prema sjeveru. Smještaj kreveta direktno uz prozor ili grijaće tijelo treba izbjegavati zbog izraženih temperaturnih razlika, a paralelni položaj kreveta s prozorom onemogućit će direktan ulazak jutarnje svjetlosti u oči.

Središnji dio sobe treba osloboditi za igru

U dječjoj sobi uz pravilnu postavu kreveta te ormara i polica, koji će zauzeti rubne dijelove te osloboditi središnji dio sobe za dječju igru, osobito je bitna pravilna postava radnog stola.

Svjetlost treba dolaziti s prednje ili lijeve strane (za ljevake s desne), a položaj stola treba biti takav da omogućava vizualni kontakt s ulaznim vratima.

Pravilan raspored namještaja u prostoru nije uvijek moguće postići zbog faktora koji unaprijed definiraju njegove kvalitete: postava vrata i prozora, ogrjevnih tijela, instalacijskih vertikala i priključaka, dimnjaka, raspored prostorija, orijentacija itd. Prilikom kupovine stana ili kuće, obavezno obratite pozornost i na ove elemente, koji će uvelike definirati kvalitetu vašeg stanovanja!