Mentalno jaka djeca imaju roditelje koji odbijaju napraviti ovih 13 stvari

Odgajanje mentalno snažnog djeteta ne znači da to dijete neće plakati kada je tužno ili da ponekad neće doživjeti neuspjeh. Mentalna snaga ne čini vas imunim na životne nevolje i ne svodi se na potiskivanje vaših emocija.

Zapravo, sasvim suprotno. Mentalna snaga pomaže djeci oporaviti se od neuspjeha i prepreka te im daje moć da nastave, čak i kada sumnjaju u sebe. Jak mentalni mišić ključ je za pomaganje djeci da postignu svoj najveći potencijal u životu.

Ali odgajanje mentalno jakog djeteta zahtijeva od roditelja da izbjegavaju česte – ali nezdrave – odgojne navike koje djeci „kradu” mentalnu snagu. U svojoj knjizi 13 Things Mentally Strong Parents Don’t Do​ (autor Amy Morin)  prepoznajem 13 stvari koje morate izbjegavati želite li odgojiti mentalno snažno dijete koje je sposobno suočiti se s najtežim životnim izazovima.

 1. ODOBRAVATI MENTALITET ŽRTVE

Gubitak utakmice ili neuspjeh na testu ne čini vaše dijete žrtvom. Odbijanje, neuspjeh i nepravednost dio su života.

Odbijte sudjelovati u samosažalijevanju vašeg djeteta. Naučite ga da bez obzira na to koliko su teške ili nepravedne okolnosti u kojima se nalaze oni uvijek mogu poduzeti pozitivne korake.

 1. ODGAJATI UZ OSJEĆAJ KRIVNJE

Popuštanje pred osjećajima krivnje uči vaše dijete da je krivnja nešto što se ne može podnijeti. A djeca koja misle da je krivnja nešto užasno neće moći reći ne nekome tko kaže „budi prijatelj i daj mi da prepišem tvoju domaću zadaću” ili „ako me voliš, napravit ćeš to za mene”.

Pokažite svojoj djeci da čak i ako se osjećate krivima – a svi se dobri roditelji ponekad tako osjećaju – nećete dozvoliti svojim neugodnim emocijama da stanu na put vašem donošenju mudrih odluka.

 1. PRETVORITI SVOJE DIJETE U SREDIŠTE SVEMIRA

Ako se vaš cijeli život vrti oko vaše djece, ona će odrastati misleći da bi im svi trebali ugađati. A odrasli koji su pretjerano samouvjereni i koji misle da im pripada pravo na sve što požele neće dospjeti daleko u životu.

Naučite svoju djecu da se usredotoče na ono što imaju za ponuditi svijetu, umjesto na ono što od njega mogu dobiti.

 1. DOPUSTITI DA STRAH DIKTIRA DONOŠENJE VAŠIH ODLUKA

Iako će vam držanje vaše djece ispod staklenog zvona uštedjeti mnogo živaca – igranje na sigurno uči vaše dijete da strah mora biti izbjegnut pod svaku cijenu.

Pokažite svojoj djeci da je najbolji način da pobijede strah tako da se izravno suoče s njime i odgojit ćete djecu koja su voljna izaći iz svojih udobnih zona.

 1. DOPUSTITI DA VAŠA DJECA IMAJU MOĆ NAD VAMA

Dopustiti djeci da odlučuju što će obitelj jesti za večeru ili kamo će ići na ljetovanje daje djeci moć za koju nisu razvojno spremna. Odnosite li se prema njima kao prema ravnopravnima – ili kao šefovima – vi im zapravo oduzimate njihovu mentalnu snagu.

Omogućite svojoj djeci priliku da vježbaju slijeđenje naredbi, slušanje stvari koje ne žele čuti i obavljanje stvari koje ne žele raditi. Dopustite svojoj djeci da donose jednostavne odluke, dok istodobno održavate obiteljsku hijerarhiju.

 1. OČEKIVATI SAVRŠENSTVO

Očekivati od svoje djece da budu uspješna je zdravo. Međutim, očekivati od njih da budu savršeni obit će vam se o glavu. Naučite svoju djecu da je neuspjeh sasvim u redu te da je u redu ne biti izvanredan u svemu što rade.

Djeca koja teže postati najbolja verzija samih sebe, umjesto da teže tome da budu najbolji u svemu što rade, svoju vrijednost neće procjenjivati na temelju usporedbe s drugima.

 1. DOPUSTITI DJECI DA IZBJEGAVAJU ODGOVORNOST

Dopustiti djeci da preskoče obavljanje nekih kućanskih zadataka i odgovornosti može biti primamljivo. Naposljetku, vi vjerojatno želite da vaša djeca imaju bezbrižno djetinjstvo.

Ali, djeca koja obavljaju dužnosti koje su prikladne njihovoj dobi nisu pretjerano opterećena. Umjesto toga, ona stječu mentalnu snagu koja im je potrebna da postanu odgovorni građani.

 1. ZAŠTITITI DJECU OD BOLI

Povrijeđeni osjećaji, tuga i tjeskoba dio su života. A dopustiti djeci da dožive te bolne osjećaje daje im priliku da se suoče s nelagodom.

Pružite svojoj djeci vodstvo i potporu koja im je potrebna da bi se mogli nositi s boli tako da bi stekli samopouzdanje u svoje sposobnosti nositi se s neizbježnim životnim nedaćama.

 1. OSJEĆATI SE ODGOVORNO ZA EMOCIJE SVOJE DJECE

Razvedriti i smiriti svoju djecu kada su tužna ili uznemirena znači preuzeti odgovornost za regulaciju njihovih emocija. Djeca trebaju steći emocionalnu kompetenciju da bi mogli naučiti kako se nositi s vlastitim osjećajima.

Proaktivno učite svoju djecu zdravim načinima nošenja s vlastitim emocijama kako ne bi ovisili o tome da drugi to rade za njih.

 1. SPRJEČAVATI DJECU DA RADE POGREŠKE

Ispravljanjem zadaće iz matematike ili provjeravanjem jesu li spakirali svoj ručak te stalnim podsjećanjem na to da obavljaju svoje dužnosti nećete im napraviti nikakvu uslugu. Prirodne posljedice mogu biti jedan od najvećih životnih učitelja.

Dopustite svojoj djeci da pogriješe s vremena na vrijeme te im pokažite kako da uče iz svojih pogrešaka da bi mogli odrasti u mudrije i snažnije osobe.

 1. ZAMIJENITI DISCIPLINU S KAZNOM

Svrha je kazne ispaštanje zbog svojih prijestupa. S druge strane, disciplina se svodi na poučavanje djece kako da u budućnosti budu bolji.

Odgajanje djeteta koje se boji „upasti u nevolju” nije isto kao i odgajanje djeteta koje želi donositi dobre odluke. Koristite posljedice koje pomažu vašoj djeci razviti samodisciplinu koja im je potrebna da donose bolje odluke.

 1. BIRATI PREČICE KAKO BISTE IZBJEGLI NEUGODU

Iako popuštanje uznemirenom djetetu ili obavljanje kućanskih zadataka za koje je zaduženo vaše dijete umjesto njega može malo olakšati vaš život, ti prečaci usađuju nezdrave navike vašoj djeci.

Budite svojoj djeci uzor u odgađanju zadovoljenja te im pokažite da se možete oduprijeti tome da birate lakši put. Naučit ćete ih da su dovoljno snažni da ustraju čak i kada žele odustati.

 1. IZGUBITI IZ VIDA PRAVE VRIJEDNOSTI

Mnogi roditelji ne usađuju svojoj djeci vrijednosti koje smatraju važnima. Umjesto toga, oni su toliko zaokupljeni svakodnevnim kaosom života da zaboravljaju uzeti u obzir širu sliku.

Pobrinite se da vaši prioriteti ispravno odražavaju stvari koje najviše cijenite u životu i pružit ćete svojoj djeci snagu da žive smislenim životom.