Obožavan ukras doma: Najvažnijih pravila za odabir idealnog tepiha

Svakom domu toplinu daju pomno odabrani detalji koji određuju stil i osobnost vlasnika. Tepisi su jedan od njih. Bilo da služe kao dizajnerski detalj koji podiže izgled prostora, kao mekani sag koji amortizira korake ili kao bambusni ležaj koji evocira na ljeto i odmor, pri odabiru tepiha morate imati nekoliko stvari na umu.

  1. Pazite na veličinu

 

O veličini tepiha nikako nemojte odlučivati u trgovini i ne dozvolite da zbog ljepote i dizajna kupite prevelik ili premalen tepih. Izmjerite točno veličinu prostora koji želite pokriti tepihom i nemojte kupovati nešto što vam ne odgovara i nadati se da ćete već smisliti neko rješenje.

 

  1. Imajte na umu koliko je frekventna soba za koju ga birate i dobro razmislite o materijalu

 

Izbor materijala iznimno je velik pa prije odlaska u dućan svakako dobro razmislite koji materijal najbolje odgovara vašem stilu života i navikama obitelji. Tepisi mogu biti tradicionalni od vune ili pamuka, ali i od bambusa, lana, jute.

 

Tepisi od jute i sisala otporniji su kao i sintetički tepisi koji su jeftiniji i ne upijaju nečistoće. Sintetički tepisi dobar su odabir za ljubitelje ljubimaca, ali i za one koji žele jednostavno održavanje tepiha. Tepisi od vune i pamuka dat će topli ugođaj prostoru, ali budite oprezni jer lakše upijaju nečistoće, pa razmislite koju prostoriju u stanu želite opremiti njima.

 

  1. Razmislite što želite postići tepihom

Ukoliko tepihom ujedno želite i amortizirati buku, najbolji izbor su vuneni tepisi koji su ugodni i mekani i najbolje prigušuju korake. Svakoj prostoriji daju toplinu, a mogu se dobro uklopiti u moderno i tradicionalno namještenoj prostoriji. Ukoliko tepisi služe dekoraciji, dajte mašti na volju, pa nakon što uredite sobu i dodate detalje dobro razmislite koji uzorak, stil i materijal bi se najbolje uklopio u stil stana. Tepisi od bambusa, jute ili sisala prostoru će dati morski ugođaj i evocirati na romantične kuće na plaži.

 

  1. Ne isključujte određena mjesta u kući od topline tepiha

 

Hodnik kao ulaz u dom mnogi smatraju mjestom na kojem tepisi nisu dobrodošli upravo zbog direktnog ulaska izvana i potencijalno teškog održavanja. No uska staza na ulazu u dom može ga itekako utopliti i dati mu novi šarm. Kako biste pak gostima dali do znanja da ulaze u dom bez cipela, na vidljivo mjesto stavite malu klupicu i kućne papuče.

 

  1. Pazite na omjer cijene i kvalitete

 

Tepih ćete kupovati ovisno o kućnom budžetu, ali i namjeni prostora, te ovisno o činjenici kupujete li ga za vikendicu, vlastiti ili podstanarski stan. Ukoliko želite da što dulje traje te ga ne planirate mijenjati s dolaskom novih trendova uređenja, morate biti spremni izdvojiti i više novaca. Svakako pitajte za sezonske popuste ili rasprodaje i strpite se kako biste po najpovoljnijoj cijeni dobili svoj tepih iz snova.