SAMI NAPRAVITE ZIDANI ROŠTILJ U DVORIŠTU

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti sve detalje koje morate znati kako biste uspješno sami napravili svoj zidani roštilj. Predstavit vam kako napraviti čvrstu bazu i koje alate i materijale treba koristiti. Također, pokazat ćemo vam kako napraviti dio za pripremu hrane pored vašeg roštilja, zidove sa strane … Pružit ćemo vam i nekoliko savjeta kako na najbolji način možete održavati svoj roštilj, tako da vam traje godinama.

 

Zidani roštilj je idealni dodatak vašem dvorišnom prostoru ili terasi, ako na njoj imate uvjeta za njegovu konstrukciju. On se vrlo lako pravi i koristi, a vama olakšava pripremu vrhunskih obroka u kojima možete dugo uživati. Ovakav roštilj neće zahrđati i propasti, a morate priznati i da izgleda mnogo privlačnije od onih električnih verzija.

 

Postoje dva različita tipa zidanog roštilja koji se vrlo lako grade – samostalni roštilj i roštilj s dodatnim dijelom za pripremu hrane. Količina kreativnosti koju ćete inkorporirati u dizajn ovisi samo od vas.

 

Pozicija vašeg roštilja

Prva stvar koju morate učiniti je odlučiti gdje ćete napraviti svoj roštilj. Ipak, nakon konstrukcije njega ne krećite, tako da vam savjetujemo da dobro razmislite o mjestu na koje ćete ga staviti. On treba biti negdje blizu vaše kuće, tako da vrlo lako možete uzeti sve što vam je potrebno, ali ipak dovoljno daleko zbog dima koji će se oko njega širiti. Također, ukoliko želite, možete dodati prostor za sjedenje oko roštilja, ali gledajte da ga pozicionirate kako nikome ne bi smetala toplina ili mirisi koji se šire.

 

Također, morate razmišljati o putanji do vašeg roštilja. Ako ćete stalno hodati preko jednog istog dijela vašeg travnjaka na putu roštilja, onda bi svakako bilo dobro napraviti stazu na toj putanji, koja će uljepšati i kompletirati čitav izgled.

 

Izgradnja baze roštilja

Kada pravite zidani roštilj, morate napraviti čvrstu bazu. Ako nemate pogodni dio dvorišta na kojem ćete graditi, morat ćete postaviti betonsku bazu prije svega. Ona bi trebala biti ravna i dovoljno otporna podnijeti težinu roštilja. Dok radite na svojoj bazi, uzmite u obzir svoju visinu i činjenicu da ćete stajati ispred roštilja dok pripremate omiljena jela i sukladno tim osmislite i njenu visinu i položaj.

 

Potrebni materijali

Prvo, potrebno je imati set za roštilj. Ovi setovi mogu biti specijalno dizajnirani za ugradnju u zidane roštilje s prostorom za ugljen i drugim detaljima. Potom, potrebne su vam cigle. Ovisno o veličini roštilja ovisit će i broj cigli koji vam je potreban. Nikako ne želite napraviti previše nizak ili previsok roštilj pa je ovo nešto o čemu morate dobro razmisliti. Uzmite rešetku roštilja kao mjeru, i na temelju njezinih proporcija kreirajte okvirnu sliku svog roštilja i izračunajte broj cigli.

 

Ako ćete pored roštilja napraviti i dio za pripremu hrane, obavezno uračunajte njegovu površinu i materijal koji će vam biti potreban za izgradnju.

 

Građevinski pijesak i cement će vam biti potreban za pravljenje žbuke, dok će vam metalne veze za cigle pomoći prilikom kreiranja kutova, a dostupne su u različitim oblicima i veličinama. Žbuku ćete napraviti prema uputama koje je proizvođač ispisao na ambalaži, bez ikakvih zamjena i prilagodbe, jer tako riskirate loše ili kratkotrajne rezultate.

 

Potrebni alati

Iako je za ovakve projekte prvo potrebna ideja, kada dođe do njihove izrade morate razmišljati o alatima koji su vam potrebni, kako biste ih mogli osigurati na vrijeme. Trebate izdrživu baza koja će zadržati cement koji radite podalje od staza i travnjaka, za početak.

 

Drugi alati koji su vam potrebni:

Lopata za miješanje žbuke

Mistrija

Libela

Čekić

Dlijeto

Mistrija za nabacivanje cementa

Farba

izgradnja roštilja

Postavite prvi sloj cigli oko svojeg seta za roštilj još jednom, kako biste bili sigurni da ste odabrali pravu veličinu. Ako radite dio sa strane, postavite cigle u obliku slova E, tako da centralni zid može biti prava podrška za stol i sam roštilj.

 

Kada postavite prvi sloj u poziciju koja vam odgovara, maknite cigle i provjerite je li zemlja ispod ravna. Nanesite sloj žbuke žlicom prateći oblik cigli, tako da bude što ravniji. Potom, stavite cigle na žbuka koristeći libelu, kako biste bili sigurni da su vaše linije prave i da su cigle u ravnini jedna s drugom. Izbjegavajte rezanje i preoblikovanje cigli, jer to može biti vrlo težak posao i vrlo lako se može loše završiti.

 

Dodajte razine zidova počevši od ćoškova i postupno popunjavajte praznine. Kako dodajete novu razinu, libelom provjerite jesu li sve cigle u ravnini, kako horizontalno tako i vertikalno.

 

Nakon dodavanja nekoliko slojeva, napravite pauzu od tog dijela posla i dotjerajte spojeve sa žbukom – sklonite bilo koji višak žbuke, ispunite praznine i poravnajte ih kako bi izgledali profesionalno i uredno.

 

Kada dođete do sedmog nivoa, ili neke druge razine uzimajući u obzir svoju visinu, napravite prazan prostor za ugljen, tako što ćete cigle postaviti okrenute na stranu. Kada radite na srednjem zidu koji će biti podrška vašem roštilju i stolu za pripremu, zaboravite ostaviti prostor za ugradnju istih.

 

Dodajte još jedan standarni sloj poslije toga, a na sljedećem sloju ponovo postavite cigle okrenute na stranu kako biste formirali prostor za ugradnju samog roštilja. Postolja za roštilj i grijanje hrane se također mogu dodati, na isti način kao i roštilj i stol za pripremu hrane, s tim što će se nalaziti nekoliko razina iznad. Kada završite s dodavanjem slojeva cigli, nanesite još jedan sloj žbuke i poravnajte ga kolikogod je to moguće. Ostavite sve to da se osuši barem 48 h prije prve uporabe vašeg roštilja i obavezno ga prekrijte i osigurajte ako je kojim slučajem najavljena kiša u tom razdoblju.

 

Održavanje zidanog roštilja

Što više koristite roštilj, on će prije izgubiti svoj sjaj. Možete obnoviti rešetku i sve njegove metalne dijelove uporabom specifične farbe koju smo spomenuli na početku teksta. Redovito čišćenje možete obavljati žičanom četkom, što je ujedno i najbolji način za održavanje.

 

Ako kojim slučajem tijekom čišćenja oštetite žbuku – znajte da to nije ništa strašno. Kada sljedeći put budete imali malo slobodnog vremena, popraviti te sitne detalje i pukotine, i vaš problem je riješen.

 

Kao što smo već rekli, ovaj Uradi sam projekt je malo zahtjevniji od drugih koje smo vam do sada predstavljali, ali uz uputu ne sumnjamo da ćete ga vrlo lako uspjeti provesti.