13 zanimljivih činjenica o otpadu koje bi vas mogle iznenaditi

Svake se godine u svijetu baci preko dvije milijarde tona otpada, a svake sekunde više od 50 tona kućnog otpada.

Iako je gospodarenje otpadom jedan od najvećih svjetskih problema, koji iz godine u godinu postaje sve veći, o njemu se u javnosti vrlo malo govori.  Iako će europska regulativa nedvojbeno dovesti do boljeg gospodarenja otpadom, ključ uspjeha ipak leži u rukama građanima pa je ulaganje u njihovu edukaciju i podizanje svijesti o problemu od krucijalne važnosti. Jer da budemo iskreni, većina građana još uvijek ne razmišlja što se događa sa otpadom koji bacaju u spremnike. Zbog toga donosimo petnaest zanimljivih činjenica za koje se nadamo da će svakoga ‘natjerati’ da malo više razmislite o tome gdje odlažete svoj otpad te da ga u konačnici pokuša smanjiti na najmanju moguću mjeru. Iako bi to bila tek samo kap u moru, sve velike stvari počinju malim korakom.

 1. Svake se godine baci 1,3 milijarde tona hrane. Hranom koja je završila u smeću u Sjedinjenim Državama i Europi moglo se tri puta nahraniti cijeli svijet.
 2. Svake godine u okeane se baci oko 45 hiljada tona plastičnog otpada. Jedan od posljedica je i milijun ubijenih morskih ptica i sto hiljada morskih sisavaca.
 3. Količina proizvedenog otpada utrostručila se od 1960.
 4. Za svaki milijun mobitela koji se recikliraju, može se reciklirati 16 tona bakra, 350 kilograma srebra, 34 kilograma zlata i 15 kilograma paladija. Za one koji ne znaju, paladij je plemeniti metal koji se koristi za izradu električnih kontakata, hirurških instrumenata i dijelova za satove.
 5. Recikliranje jedne aluminijske limenke može se uštedjeti dovoljno energije za slušanje punog albuma na iPodu. Recikliranje 100 limenki može osvijetliti spavaću sobu dvije sedmice.
 6. Kada bi skupili sve odbačene plastične boce u Tihom okeanu dobili bi ‘Plastični otok’ dvostruko veći od Teksasa.
 7. Većina otpada ide na odlagališta ili se spali. Spaljivanje otpada je najveći svjetski izvor dioksina, što je jedna od najotrovnijih hemikalija koje nauka poznaje.
 8. Svake godine baci se golemih 2,12 milijardi tona otpada. Kada bi sav taj otpad utovarili na kamione, napravili bi 24 prstena oko zemlje.
 9. Svake sekunde u svijetu se baci više od 50 tona kućnog otpada. Do 2030. taj će se broj udvostručiti.
 10. Do 90% svjetskog elektroničkog otpada, u vrijednosti od gotovo 19 milijardi dolara, svake se odbaci ili se njime ilegalno trguje.
 11. Svaka tona reciklirane papira može uštedjeti tri kubične metara deponijskog prostora.
 12. 99% stvari koje kupimo završi u smeću u roku 6 mjeseci.
 13. Kada su u Irskoj počeli naplaćivati plastične vrećice 15 centi, potrošnja vrećica pala je 90 posto.