TRAVNIK KŠC započeo najveći projekt dosad: U sedam mjeseci mladi iz tri države dizat će svijest o ekologiji

Katolički školski centar „Petar Barbarić“ iz Travnika, Srednja škola Nace Budjoni iz Kumanova, Ekonomsko-trgovinaska škola iz Kikinde svečanom ceremonijom započeli su realizaciju projekta #3forECO, koji će sljedećih sedam mjeseci okupljati učenike i nastavnike iz ove tri škole.

KŠC je po prvi puta nositelj međunarodnog projekta čija je realizacija počela svečanim potpisivanjem memoranduma o suradnji.

Projektni koordinator, Alen Gudalo naglasio je kako je glavna tema projekta ekologija, te da projekt ima za cilj podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirode, ali i suradnju mladih i učenje kroz iskustvo.

Sara Milkovska, učenica iz Kumanova, kaže kako situacija nije puno bolja ni u Sjevernoj Makedoniji.

“Nemamo dovoljnu svijest. Zagađeni su nam rijeke, zrak, čak i oko škola. Nadamo se da ćemo skrenuti pažnju na to pitanje. Zapravo mislim da će nadležni čuti naš glas da želimo živjeti u čistoj sredini”, rekla je Milkovska.

Tea Perić, učenica KŠC-a “Petar Barbarić”, poručila je kako mladi nemaju svijest o zagađenju.

“Ne vodimo brigu o kulturnoj baštini, nemamo ni svijest o zagađenju. Ne radimo akcije čišćenja osim onoga što radi naše komunalno poduzeće. Gosti kažu da je situacija i kod njih slična”, rekla je Perić.

Tanja Radovanov, projektna koordinatorica Ekonomsko-trgovinske škole iz Kikinde kaže kako je potrebno raditi sa djecom.

“I kod nas naravno ima zagađenja, ali na mladima svijet ostaje pa je potrebno dosta raditi sa djecom”, rekla je Radovanov.

Veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini, gospodin Ekrem Ebibi mladima je poručio da žive u skladu s prirodom kako bi im uzvratila dobro.
“Posebna dimenzija projekta je to što naši učenici surađuju”, rekao je Ebibi.