22. Međunarodna kulturna manifestacija Zeničko proljeće

  1. Međunarodna kulturna manifestacija Zeničko proljeće održat će se u periodu od 20. marta, Dana Zenice, do 12. aprila, Dana oslobođenja Zenice sa temom pod nazivom SFERE. Estetsku valorizaciju programa izvršio je Savjet za kulturu Grada Zenice, a za realizaciju je odabrano ukupno 44 programa. Manifestacija će obuhvatiti programe iz svih sfera umjetnosti: 12 pozorišnih, 3 likovna, 2 baletna, 15 muzičkih, 7 književnih, 1 okrugli stol, 1 filmski, 1 muzičko-književni i 2 muzejska programa.

Od odabranih,  24 programa će se održati u Bosanskom narodnom pozorištu, 6 u Muzeju Grada Zenice, 7 u Općoj biblioteci Zenica, 1 u IK Vrijeme, potom dvodnevni muzički program na Smetovima, a za sve ljubitelje elektronske muzike program u Hali veletrgovine Željezare Zenica. Ovogodišnja manifestacija Zeničko proljeće posebna je i po trodnevnom filmskom festivalu koji će se održati u Multipleksu Ekran Zenica.

Tema ovogodišnjeg Zeničkog proljeća je inspirisana činjenicom da se  u oktobru ove godine obilježava stotinu godina od rođenja najboljeg bosanskohercegovačkog pjesnika Maka Dizdara, te sam naziv iste upućuje na sferičnost, dodir različitosti i kulturu sjećanja koja se najbolje oslikava kroz opus ovog istaknutog pjesnika.

Zeničko proljeće i ove godine ima međunarodni karakter, te će osim bosanskohercegovačkih umjetnika, svoje mjesto u programu imati i gostujući umjetnici iz: Srbije, Hrvatske, Gruzije, Njemačke, Brazila, Portugala i Slovenije. Posebna vrsta saradnje ostvarena je sa gradovima Osijek, Sarajevo i Tuzla, Banja Luka, Mostar, Kragujevac i Zagreb.

Čast da otvori ovogodišnju manifestaciju Zeničko proljeće imat će gradonačelik Zenice Fuad Kasumović.