Potpisan Sporazum o saradnji u projektu plasteničke proizvodnje

U Gradskoj upravi Zenica dana 15.03. ove godine  donatori iz Australije ( LDSC), predstavnici humanaitarne organizacije Muslim Aid Područni ured BiH ( MAID)  potpisali Sporazum o saradnji u projektu plasteničke proizvodnje sa deset općina/gradova sa područja Bosne i Hercegovine.

Partner u projektu je i Grad Zenica.

Dvadeset porodica sa zeničkog područja će biti korisnici  start-up paketa za početnike u plasterničkoj proizvodnji.To uključuje plastenik od 100 m2 sa sistemom za navodnjavanje i sadnicama za jedan proizvodni ciklus te dvodnevnu obuku. Izabrane porodice će pripremiti teren i participirati u troškovima  svog start-up paketa. Zaintersovanih za ovu proizvodnju bilo je preko 90 porodica sa zeničkog područja.Međutim priliku je dobilo njih 20.

Cilj projekta je smanjenje  siromaštva i pomoć ekonomskom oporavku u Gradu Zenica,  pomaganjem siromašnim seoskim porodicama u uspostavi održivog poljoprivrednog poduzetništva.

 

U troškovima  start-up paketa učestvuju Grad sa 40 posto,  isto toliko LDSC i korisnici sa 20 posto.Svaka općina/grad dobiva oko 50.000,00 KM. Ukupan  budžet cijelog projekta  iznosi oko pola miliona KM .

Ovom prilikom predstavnik LDSC Ron Davison je zahvalio gradonačelniku Kasumoviću što je preuzeo ulogu domaćina za zvanično potpisivanje  Sporazuma i kazao da već nekoliko godina organizacija LDSC radi na ovom projektu te naglasio da im je želja da i dalje nastave pomagati siromašna poljoprivredna domaćinstva na području BiH.

 

Organizacija Muslim Aid učestvuje u realizaciji projekta.Sa donatorima sarađuju već tri godine.   Koordinatorica projekta Edina Šehić-Saliji je između ostalog izjavila : ” Pokazalo se da su ovi projekti veoma korisni za građane”.

 

 

“Mislim da je ovaj projekt veoma dobar za Gard Zenicu. Sam broj  prijavljenih pokazuje da je interes za plasteničku proizvodnju veliki. Mislim da jedna porodica može od ove proizvodnje lijepo živjeti. Pratićemo realizaciju projekta, a donatori su nam obećali podršku i ovakav vid pomoći stanovništvu i u narednom periodu” -izjavio je gradonačelnik Fuad Kasumović koji je bio domaćin ovog skupa u Zenici.