28. april – Međunarodni dan sigurnosti i zdravlja na radu

28. april je Međunarodni dan sjećanja i akcije za radnike ubijene, invalide, ozlijeđene ili ozlijeđene od i na radu.

Ove godine je, naravno, glavno težište na globalnoj pandemiji COVID-19 i njenim posljedicama na zdravlje i život radnika. Dok je cijeli svijet pogođen krizom, radnici su na prvoj liniji. Desetine hiljada ih svakodnevno rizukuju svoje živote trudeći se da svim ostalim osiguraju normalno odvijanje života u vanrednim okolnostima, pišu u današnjem saopštenju iz SSS BiH.

Ovog 28. aprila se posebno sjećamo i upućujemo zahvalnost svim zdravstvenim radnicima koji posebno rizikuju živote radeći svoj posao brinući se o bolesnima. Tu su i naše kolegice i kolege koji rade u staračkim ustanovama i ostalim ustanovama koje brinu o najugroženijim skupinama ljudi. Svakodnevno svjedočimo i hrabrosti radnika u trgovinama, komunalnim preduzećima, policajcima i radnicima u obrazovanju. Svi oni sedmicama odgovorno i časno obavljaju svoje radne zadatke i uprkos vanrednim okolnostima pomažu svima nama. Ne smijemo zaboraviti ni poljoprivrednike, rudare, prijevoznike, zaposlene u telekomunikacijama, poštama i medijima bez kojih bi bilo nemoguće preživjeti vrijeme pandemije. Nadamo se da će odgovorni u ovoj državi znati cijeniti trud i zalaganje svih naši kolega i da će raditi na tome da poboljšaju njihov radno-pravni status i ekonomsko-socijalni položaj, a ne na dodatnom urušavanju njihovih i prava svih radnika u Bosni i Hercegovini.

Sindikalni pokret od 1996. godine 28. april obilježava komemoracijom za sve žrtve profesionalnih bolesti i povreda na radu, sa jasnom porukom „Sjećamo se mrtvih, borimo se za žive“. Navedeni datum je odabran kao uspomena na 28 smrtno stradala u nesreći na radu na gradilištu u državi Connecticut u SAD. Međunarodna organizacija rada (MOR) uključuje se u globalnu kampanju na zahtjev Pokreta sindikalnih organizacija od 2003. godine, promovišući stvaranje globalne preventivne kulture sigurnosti i zdravlja na radu, izvršavajući svoje obaveze i odgovornost za sprječavanje smrtnosti, povreda na radu i bolesti u vezi sa radom, te osiguranjem bezbjednog povratka svojim domovima i  porodicama svim radnicima nakon radnog dana.

Služba za informisanje SSS BiH