Aktivnosti INPUT-a povodom evropske sedmice programiranja i kodiranja

Centar za mlade INPUT u okviru evropske sedmice programiranja i kodiranja, već četvrtu godinu organizuje razne aktivnosti.

Ove godine, kao i 2020.,zbog još uvijek aktuelne epidemiološke situacije, radionice će se organizirati online. U mjesecu oktobru 28. 29. i 30., planirane su tri radionice, a realizirat će se u poslijepodnevnim satima.

  1. Scratch programming is cool

Online radionica “Scratch programming is cool” ima za cilj da upozna i uvede djecu u svijet programiranja putem programskog jezika Scratch. Scratch je programski jezik i razvojno okruženje za stvaranje igara, priča, animacija, muzike i drugih interaktivnih sadržaja na računaru. Ono po čemu je poseban je to što je posebno osmišljen kako bi bio pristupačan i zanimljiv djeci od 8 do 13 godina.Ova radionica može da otvori vrata i probudi u vašem djetetu interesovanje za jednim od trenutno najtraženijih poslova u IT struci. Radionica će se održati u četvrtak 28.10.2021. godine od 17:00h

  1. Uvod u programiranje pomoću jezika C

Cilj online radionice je upoznati polaznike sa programskim  jezikom C # i upoznati se s okruženjem Visual Studio.Pravo učešća imaju učesnici od 10 do 20 godine na besplatnu online radionicu. Radionica će se održati u petak 29.10.2021. godine od 17:00h

  1. Roblox Games Developer Online Workshop

Cilj radionice je upoznati se s okruženjem Roblox Studio. Učenici će naučiti osnove kako stvoriti predmete, objekte, odrediti vrstu materijala, boje i kako izmijeniti njihovu veličinu i položaj. Svaki će sudionik pripremiti vlastitu mapu i testirati je dodavanjem igrača. Pravo učešća imaju učesnici od 08 do 16 godine na besplatnu online radionicu. Radionica će se održati u petak 29.10.2021. godine od 19:00h.

Svi zainteresovani učesnici od 8 do 24 godine mogu se prijaviti putem online obrasca: https://forms.gle/eEfz97U69cZNoWaZA.