Borba za spas ekonomije: Struka predlaže promjene PDV-a zbog korona virusa

Kako je PDV najveći udar na poslovanje svakog obveznika, tako bi olakšavanje njegovog plaćanja predstavljalo veliki korak u prevazilaženju rastućih problema utjecaja pandemije koronavirusa na našu ekonomiju.

Prijedlog zakonskih promjena podrazumijeva promjenu odredbe koja se odnosi na datum podnošenja PDV prijave koji se sa desetog dana narednog mjeseca pomjera na kraj tog mjeseca.

U obrazloženju ovog prijedloga navodi se kako će se ekonomske posljedice pojave pandemije koronavirusa ubrzo osjetiti i u našoj državi. Mnoge pravne osobe, u vremenu kada je zabranjen rad, ali i poslije toga, kada bude došlo do stabilizacije ekonomske aktivnosti, neće biti u prilici da na vrijeme podnesu i plate svoje poreske obaveze, primarno zbog teškoća u naplati svojih potraživanja, čime ulaze u automatski prekršaj i kažnjavanje, što predstavlja dodatni teret.

Navodi se kako ove izmjene nisu idealne, ali su realne kao prve mjere za pomoć pravnim osobama.

Prijedlog promjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kao i Zakona o akcizama na alkohol izradio je ekonomski analitičar Faruk Hadžić koji za Klix.ba kaže da je u komunikaciji s nizom zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Jedan od zahtjeva privrednika i prije krize je bilo pomjeranje roka za podnošenje i naplatu PDV-a. Sada kada su vanredne okolnosti, ovaj zahtjev je tim opravdaniji. Politika hitno mora pomoći da se održi privredna aktivnost koliko god je to moguće, a ovo je jedan od načina”, kazao je on.

Struka će volonterski pomoći u ovim vanrednim okolnostima na bilo koji način, dodaje, a priprema izmjena zakona s pratećom dokumentacijom je jedan od načina.

“Politika sada treba da pronađe najbrži način kako ovo provesti u djelo zbog vanrednog stanja. Puno konkretnog posla treba uraditi na entitetskom nivou, prije svega kroz moratorij u naplati doprinosa dok traje vanredno stanje za one sektore koji su direktno, ali i indirektno pogođeni”, zaključio je on.

Vlasti u BiH već su kreirale set mjera pomoći ekonomiji koje idu od blažih poreskih rasterećenja do moratorija na otplatu kredita.