Četiri općine potpisale ugovor sa EBRD za projekat Plava voda

 

Danas je u Travniku upriličena ceremonija potpisivanja Ugovora o podršci  između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i četiri općine koje su uključene u Projekat Regionalni vodovod Plava voda. Vrijednost kreditnog aranžmana sa EBRD je 11 miliona eura.

Sporazum su potpisali načelnici općina Travnik, Novi Travnik i Busovača, te zeničkom gradonačelnik. Na ceremoniji nije bilo načelnika općine Vitez.

-Projekat „Plavavoda“ datira iz 80-tih godina. Ovo je jedna od viših stepenica u ovom projektu. EBRD finansira prvi dio projekta. Imamo još jedan sporazum sa Bankom Vijeća Evrope (CEB) koja finansira drugi dio projekta. Ovo zvanični ulazak u realizaciju projekta. Finbalne pripremne radnje trajale su devet godina. Sada možemo reći da projekat zvanično može da krene. – kazao je načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić.

Zenički gradonačelnik, Fuad Kasumović istaknuo je kako je realizacija ovog projekta dugogodišnja želja Zeničana. Zenica trenutno ne velikih problema sa vodosnabdjevanjem, ali projekat je veoma značajan.

-Građani Zenice od prošlog vijeka žele Plavu vodu. Kod nas zrak nije baš najbolji, a zato voda treba da bude. Žao mi je što općina Vitez nije na potpisivanju ugovora. Smatram da trebamo razmišljati dugoročno, a ne samo do kraja svog mandata. – rekao je Kasumović.

S druge strane u Busovači imaju velike problem sa pitkom vodom.

-Mi  jedva čekamo realizaciju projekta Plava voda. Reći ću vam da smo mi kroz ovaj projekat rezervisali 40 litara vode u sekundi jer to su naše potrebe. Busovača se snabdjeva pitkom vodom sa više potoka, a najveće izvorište ima kapcitet od svega 6 litara u sekundi. – kazao je načelnik općine Asim Mekić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predstavnici Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

 

Kreditni aranžmani

 

Kako je najavljeno isti kreditni aranžman bit će zaključen u januaru 2018. godine sa Bankom Vijeća Evrope. Na taj način bila bi osigurana sredstva od 22 miliona eura za cijeli projekat.

-Ugovor će biti proglašen efektivnim do kraja prvog kvartala naredne godine. Paralelno zaduženje kod Banke Vijeća Evrope (CEB) je spremno i potpisivanje ugovora se čekuje u januaru naredne godine, a sredstva bi trebala biti dostupna paralelno. – rekao je Ian Braun (Brown) šef Misije EBRD u BiH.

Nacrt ugovora između države BiH i Banke Vijeća Evrope (CEB) je trenutno u proceduri potvrdio nam je Ernad Granić, direktor JP Regionalni vodovod Plava voda.

 

(plavavoda.com)