Cijene nafte ponovo u padu

Cijene nafte ponovo su pale na međunarodnim tržištima na oko 28 dolara, nakon smanjenja globalne proizvodnje za 10 posto zbog pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 1,18 $ u odnosu na prethodno zatvaranje, na 28,42 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 43 centa nižoj cijeni, od 19,68 $, prenosi Hina.

Međunarodna agencija za energiju (IEA), nagovijestila je da će potražnja u aprilu pasti na 29 miliona barela dnevno, najniži nivo u 25 godina.

U IEA-i napominju i da nikakvo smanjenje proizvodnje neće moći u potpunosti nadoknaditi kratkoročni pad potražnje na tržištu.

Ne postoji sporazum koji bi bio izvodljiv i smanjio bi snabdijevanje u tolikoj mjeri da neutrališe kratkoročne gubitke potražnje. No, ono što se postiglo u prošloj sedmici predstavlja solidan početak – saopštila je IEA.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zajedno sa grupom nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, udružila se s nekoliko ključnih proizvođača, poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u dogovor o rekordnom smanjenju snabdijevanja.

Zvaničnici i izvori iz OPEC-a sugerišu da bi upravo IEA kao savjetodavna agencija za energetiku najrazvijenijih zemalja svijeta u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) mogla poodržati sporazum najavom kupovine nekoliko miliona barela nafte za strateške rezerve.

Međunarodna agencija za energiju je u izvještaju navela da još čeka više pojedinosti o nekim planiranim smanjenjima proizvodnje i prijedlozima za kupovinu strateških rezervi.