Dan Zlatnih ljiljana: Zenica ponosna na 47 nosilaca najvećeg ratnog priznanja

Zbog pandemije korona virusa Dan Zlatnih ljiljana obilježen je simboličnim polaganjem cvijeća na spomen obilježja širom naše zemlji.

Predstavnici kantonalnog Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ su umjesto svečane akademije danas položili cvijeće na mezar rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika BiH, generala Armije Rebublike Bosne i Hercegovine Rasima Delića i na spomen obilježje poginuloj djeci Sarajeva. “U našoj zemlji dodijeljeno je 1872 zlatna ljiljana. Od tog broja, iz rata je živih izašlo oko 800, ali su uglavnom svi ratni vojni invalidi. Više od 250 ih je nakon rata do danas preminulo. Zenica je nekada imala 47 zlatnih ljiljana a sada je 39 živih nosilaca ratnih priznanja”, kazao je za naš program Alija Redžić, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“.

– Izumire generacija onih koji su se borili za slobodu ove zemlje, kaže Redžić , te podsjeća na  značaj i važnosti obilježavanja datuma iz proteklog rata. “Zbog nadolazećih generacija treba obilježavati sve datume iz proteklog rata jer je bitno da nastave put i da traže pravdu a ne osvetu, te da teže ka ekonomskom prosperitetu i ostanu u ovoj zemlji. Ovo je lijepa zemlja u kojoj ima mjesta za sve”, poručuje Redžić.

 

Izvor: zenicainfo.ba