Doktori medicine i stomatologije  potpisali Kolektivni ugovor

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBK dr. Ana Šimunović i ministar zdravstva SBK Nikola Grubišić potpisali su danas u Travniku kolektivni ugovor, koji će značiti povećanje plaća u iznosu od 24 posto.

Prema ovom ugovoru, koeficijent za obračun plaća za doktore medicine, umjesto dosadašnjih 3,5 biti 4,5, specijalisti umjesto dosadašnjih 4,2, imali bi 5,2 koeficijent, a subspecijalisti umjesto 4,4, koeficjent 5,4. Izraženo u procentima, doktori i stomatolozi dobit će povećanje plaća za 24 do 25 posto.

Kolektivni ugovor stupit će na snagu sa danom objave u “Službenim novinama SBK”, a primjenjivat će se od 1. januara 2018.godine i vrijedit će godinu dana.

U SBK nije bilo štrajka doktora medicine i stomatologa kao u drugim kantonima Federacije BiH, dok je još prije sedam mjeseci potpisan Kolektivni ugovor sa Nezavisnim strukovnim sindikatom zdravstvenih radnika koji predstavlja većinu zdravstvenih radnika u SBK. Za razliku od drugih dijelova BiH ključne zdravstvene ustanove u ovom kantonu, prije svih bolnice tri bolnice u Travniku iz oblasti sekundarne zdravstvene zaštite posluju pozitivno.