Dva pacijenta iz Zenice vezani za tuzlanski klaster, ostalih pet članovi porodice

Na Kliničkom centru u Sarajevu potvrđeno je sedam novih slučajeva infekcije koronavirusom u Zenici.

Infekcija je potvrđena kod dva pacijenta koji su otpušteni iz Centra za srce u Tuzli te kod pet osoba koje su u rodbinskoj vezi sa inficiranim pacijentom koji je prošle sedmice hospitaliziran u Kantonalnoj bolnici Zenica, a koji je također boravio na klinici u Tuzli.

Pacijenti koji su pozitivni, a koji su u riziku sa komorbiditetom, bit će smješteni na Odjel za infektivne bolesti KBZ-a, kao i osobe koje imaju razvijenu kliničku sliku, dok će drugi pozitivni pacijenti ostati u samoizolaciji do smještanja u izolatorij KBZ-a.

Dom zdravlja Zenica preduzeo je potrebne epidemiološke mjere i locirao kontakte, a određene osobe su stavljene pod zdravstveni nadzor.

U Zeničko-dobojskom kantonu do sada je potvrđeno ukupno 17 slučajeva infekcije virusom COVID-19, a prošle sedmice iz izolatorija su otpuštena tri pacijenta čiji je nalaz nakon kliničkog liječenja bio negativan.

Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba i organa civilne zaštite, te da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih koronavirusom ili su imale kontakt sa sumnjivim pacijentima, ostanu u kućnoj izolaciji te se u slučaju pojave simptoma jave nadležnoj epidemiološkoj službi, kako bi se spriječilo širenje pandemije koronavirusom COVID-19.

Krizni štab za praćenje novog koronavirusa ZDK