FOTO: Gradnja Koridora Vc ugrožava kuće i imanja u Donjoj Gračanici

Više mještana Donje Gračanice žalilo se na izvođača radova na izgradnji Koridora Vc na dionici koja se gradi kroz ovo naselje, tvrdeći da su im zbog nesavjesnog ponašanja na gradilištu ugrožena imanja i kuće. Ovo nam je kazao Esad Džidić, koji se prije pet godina s porodicom vratio iz inostranstva u svoj rodni kraj.

Tvrdi da mu je život, zbog prašine i buke, u posljednjih godinu dana ovdje postao nemoguć. Zbog vibracija teških mašina na kući i ogradi imanja, pojavile su se pukotine, a Esad najavljuje tužbu.

Esad Džidić s porodicom se iz inostranstva vratio u rodni kraj. Njegov dom je u Donjoj Gračanici, u kojoj je i jedna od lokacija gradilišta na Koridoru 5c. Prašina i buka za mještane ovog dijela Zenice postale su normalna pojava.

Jedan broj njih je u proteklih godinu dana tužio izvođača radova na izgradnji Koridora Vc na dionici koja se gradi kroz ovo naselje, tvrdeći da su im zbog nesavjesnog ponašanja na gradilištu ugrožena imanja i kuće.

„Ovdje je život nemoguć. Više puta sam pokušavao na to skrenuti pažnju predstavnicima izvođača radova i ne samo ja, nego i moje komšije, koji od prašine i buke ne mogu da žive“, priča nam Esad.

Mnogo puta je, kaže, pokušavao pronaći zajednički jezik sa turskom firmom “Čengiz”, čije dizalice već mjesecima nadvisuju njegovo imanje, a kamioni danonoćno narušavaju mir porodičnog doma.

Od vibracija teških mašina pojavile su mu se, kaže, pukotine na objektu i ogradi, kidane su mu linije kablovskog operatera. Dugotrajna frustracija dovela je Esada u situaciju da izgubi strpljenje.

„Istjerali su me iz biroa i ja sam rekao da ću blokirati put. Blokirao sam put dva sata, došla je policija. Ja sam rekao da nisu htjeli nikada doći da vide šta mi je sve popucalo. Oštećen mi je krov, svaki dan prašina, buka, a oni se samo smiju, njima je to nevažno, gledaju me kao da sam neka životinja“, priča nam Esad, najavljujući tužbu protiv turskog preduzeća “Čengiz”, kojeg smatra odgovornim za oštećenja na kući, pukotinama na ogradi, narušavanje privatnosti, svakodnevnu buku i prašinu.

Pretpostavlja da će tužbi biti još, iako se, kaže Esad, mještani pokušavaju potkupiti, kako bi pristali na sve.

Ja ne razumijem ovaj narod. Očistili su greblje i ofarbali, stavili malo asfalta, napravili džamiju i most… i narod šuti“, priča Esad.

Tokom dana smo pokušali doći do izjave odgovornih iz firme koja izvodi radove na ovom lokalitetu. Do kraja dana, odgovor na upit nismo dobili.

 

Izvor: zenicainfo.ba