FOTO: Studenti Pravnog fakulteta obilježili Dan bijelih traka

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici su mirnom šetnjom ulicama svoga grada i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježje Kameni spavač, obilježili Dan bijelih traka, odajući počast stradalim stanovnicima nesrpske nacionalnosti u Prijedoru.

Njima je u maju 1992. godine naređeno da na svoje domove objese bijele zastave, a na javnim mjestima na nadlakticama nose bijele trake. Bio je to uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora.

Studenti zeničkog Pravnog fakulteta, s trakama na svojim rukama i noseći transparente, s porukom da se ova tragedija nikada nikome ne smije ponoviti i da se 31. maj ne smije zaboraviti, kretali su se od zgrade Pravnog fakulteta, do Spomen-obilježja Kameni spavač, na koji su položili vjence i cvijeće i molitvama se podsjetili na stradanje Prijedorčana.

Ajdin Husejnspahić, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, podsjetio je da je u Prijedoru ’92. stradalo više od 3.000 ljudi, među kojima i 102 djece.

„Moramo sačuvati sjećanje na nemile događaje iz maja 1992. u Prijedoru i konstantno istrajavati na istini, jer ukoliko to ne budemo činili, sigurno će fabrikovana laž izdominirati na političkoj sceni i rezultirati novim zločinima. Zapamtimoda će se danas, paralelno sa ovim događajem, dešavati i drugi, oni koji će propagirati laž i neistinu o tome šta se dešavalo te 1992. godine“, istakao je Husejnspahić.

Obilježavanje Dana bijelih traka u Zenici inicijativa je studenata Pravnog fakulteta, s ciljem njegovaja kulture sjećanja među mladima.

„To je bitno,kako se ovi nemili događaji ne bi zaboravili i ponovili. Mladi se moraju prvenstveno historijski obrazovati da bi se takva namjera i ostvarila“, ističe studentica prve godine Pravnog fakulteta, Zerina Polmac.

„Ovakvi su datumi veoma značajni za nas, mlade ljude. Mi smo ti koji trebamo održavati tradiciju podsjećanja na tragedije, poput prijedorske, jer svoju svijetlu budućnost ćemo moći graditi samo ako ne dozvolimo da nam se ponavljaju greške iz prošlosti“, kaže Lejla Komarac, studentica prve godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Studenti i nastavnici Pravnog fakulteta u Zenici Dan bijelih traka, 31. maj, obilježavaju već tradicionalno.

 

Izvor: zenicainfo.ba