Zenica: Gradonačelnik Kasumović posjetio policijski centar video nadzora

Prije desetak godina u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona počeli su sa realizacijom projekta pokrivanja grada video nadzorom.

Projekat je vrijedan oko pola milion maraka, a razvojem tehnike pojavili su se problemi oko prenosa signala koji je bio bežični. Da bi se otklonili ovi problemi Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je u budžetu za prošlu godinu opredijelio sredstva kojima je kupljeno oko 13.000 metara optičkog kabla kojim je unaprijeđen sistem video nadzora, a samim tim poboljšan je i kvalitet. Gradonačelnik Kasumović je danas posjetio centar u kojem je smješten video nadzor.
„Svake godine oni iskažu zahtjeve, Grad Zenica pomaže da dobiju najmoderniju opremu kako bi smanjili kriminalitet. I ove godine smo opredjelili 100.000 maraka i to će ići vrlo brzo. Dobili smo najmoderniji video nadzor, idemo sa proširenjem i ja se zahvaljujem komesaru Šutu, načelniku Gaziću i svim policijskim službenicima, za sve ono što rade“, kaže Gradonačelnik Fuad Kasumović i dodaje, „U posljednje vrijeme sam dobio od mnogih službenika MUP-a i policijske stanice molbu da kao prvi čovjek grada reagujem, pa zbog toga tražim od Stranke demokratske akcije i A-SDA da se prestanu miješati i puste ljude da rade svoj posao, jer neće biti dobro ako stranke vrše pritisak na komesara, načelnika i inspektore, ja od njih tražim da puste ljude da se bave svojim poslom kao i do sada. Od zaposlenika tražim da rade profesionalno i da vrate povjerenje građana u sistem“, zaključio je Kasumović.
„Pozivam i Grad Zenicu i sve ostale uprave u kantonu da učestvuju u unapređenju tehničkih i materijalnih mogućnosti policije jer smo svi na istom zadatku“, poručio je komesar Uprave policije Semir Šut.
Sa 50-ak kamera smo pokrili skoro čitav grad, poručio je načelnik Policijske Uprave 1 Admir Gazić.
„Povezivanjem optičkim kablom dobili smo jasnu i preglednu sliku. Ovo je poruka svima onima koji imaju namjeru raditi bilo kakvu nezakonitu radnju da će biti identifikovani i vrlo brzo procesiurani. Dobra stvar ovoga jeste kontinuirana saradnja, odnosno kontinuirana pomoć i finansiranje, i ja se Gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom zahvaljujem“, kazao je Gazić.
Svi akteri današnjeg događaja iskazali su nadu da će se nastaviti sa proširenjem ovog projekta.

 

Izvor: zenicainfo.ba