Grad Zenica finansira 37 projekata nevladinih organizacija

Danas je u Zenici upriličeno potpisivanje ugovora sa predstavnicima organizacija civilnog društva, odnosno nevladinih organizacija sa prostora ovog Grada, odabranih po Javnom pozivu ovim organizacijama za predaju prijedloga projekata u sklopu raspodjele ovogodišnjih budžetskih sredstava Grada Zenica.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović i predstavnici 37 odabranih organizacija civilnog društva. Za njihove projekte izdvojeno je 76.500 KM iz gradskog budžeta, a projekti su iz prioritetnih oblasti: kultura, mladi, socijalna zaštita, te sport i zdravlje.

„Sredstva smo dobili za naš projekat „Pruži ruku“ , koji je namijenjen za stotinu osoba starije populacije i riječ je o parafinskom tretmanu ruku, koji umnogome pomaže kod osteoporoze, reumatizma, što uglavnom i muči stariju populaciju, te će im tokom tri mjeseca realizacije projekta po mjesnim zajednicama i u kućnim posjetama, kroz više tretmana itekako pomoći u umanjenju bolova koje imaju“, pojašnjava Vesna Teskeredžić, predsjednica zeničkog Udruženja „Osmijeh“ koje se i bavi pružanjem pomoći starijoj populaciji na prostoru Zenice, a čiji je projekat među odabranim za finansijsku podršku Grada Zenice.

„Ova gradska uprava već nekoliko godina sve nevladine organizacije finansira po projektima, a prije toga pojedinci su dobijali stalno i bez ikakvih projekata“,  ističe Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, napominjući da su sada za sve nevladine organizacije iz sfere društvenog života raspisali javni poziv, na koji se 37 nevladinih organizacija prijavilo sa svojim projektima i dobilo sredstva za njih.

 

Izvor: zenicainfo.ba