Gradonačelnik Fuad Kasumović primio ambasadora Islamske Republike Iran Mahmouda Heidaria

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović primio je ambasadora Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini NJ.E. Mahmouda Heidaria sa saradnicima.

Ambasador Mahmoud Heidari podsjetio je gradonačelnika Fuada Kasumovića da je Iran bila jedna od prvih država koja je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine, a u najtežim trenucima za narod u našoj domovini pružala je svaku vrstu pomoći.

Tokom sastanka razgovarano je o intenziviranju saradnje u svim oblastima, sa posebnim fokusom na saradnju u oblasti privrede.

Na sastanku je predložena inicijativa o bratimljenju Grada Zenice sa nekim od značajnijih gradova u Islamskoj Republici Iran, što bi uveliko olakšalo povezivanje privrednika dviju država.

Razmijenjenja su mišljenja u pogledu načina razvoja privredno-kulturnih odnosa Grada Zenice i iranskih gradova.

Gradonačelnik Kasumović je izrazio spremnost za svaki vid saradnje naglasivši kako će Gradska uprava biti na raspolaganju svim potencijalnim investitorima zainteresovanim za ulaganje u grad Zenica.

“Razgovarali smo o budućoj saradnji u svim oblastima i privlačenju potencijalnih investitora. Također smo razgovarali o mogućnosti izgradnje jednog trga u gradu Zenica koji bi nosio ime bosansko-iranskog prijateljstva s arhitektonskim izrazima ove dvije zemlje”, istakao je gradonačelnik.

Zajednički je zaključeno da su bilateralni odnosi BiH i IR Iran veoma dobri i u stalnom usponu.