U Zenici svečano obilježen Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana

Predstavnici Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka FBIH i predstavnici SUBNOR-a danas su u Zenici nizom aktivnosti obilježili 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Zlatnih ljiljana i Dan Evrope.

Program je počeo podjelom paketića svim štićenicima u zeničkoj Javoj ustanovi  Dom-porodica, koji su gostima, u znak zahvalnosti, održali i malu priredbu.

Dvadeseti susreti Zlatnih ljiljana okupili su danas u Zenici nekoliko stotina gostiju iz cijele države.

– Antifašizam je smisao i način života desetina miliona građana Evrope i, vjerujem, najvećeg broja građana BiH. Ipak, mi danas, nažalost, samo govorimo o pobjedi, jer fašizam u suštini nije pobijeđen. I dok god je fašizam u ovakvoj vrsti ofanzive, mi se moramo boriti za jačanje antifašističke ideje i pokreta, – izjavio je ovom prilikom Sretko Radišić, potpredsjednik SUBNOR-a Zeničko-dobojskog kantona.

– Obilježavanje dana Zlatnih ljiljana je simbolično povezan sa Danom pobjede nad fašizmom i Danom Evrope. Danas se u Zenici zato okupio veliki broj sinova Bosne i Hercegovine. Evociramo uspomene i povrđujemo da BiH još ima svoje sinove, – poručio je ovom prilikom Šerif Patković, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH.

Kako je i predvoiđeno protokolom obilježavanja 9. maja u Zenici, položeno je cvijeće na spomen kosturnicu Papirna i spomen obilježje Kameni spavač, održan je čas istorije u zeničkom Muzeju, a u večernjim satima planirana je i svečana Akademija u zeničkoj Areni.

 

Izvor: Zenicainfo.ba