Gradonačelnik Kasumović od Gradskog pravobranilaštva zatražio da pokrene proceduru raskida Ugovora sa NK Čelik

Gradonačelnik Fuad Kasumović objavio je na svojoj Facebook stranici da je od Gradskog pravobranilaštva zatražio da se pokrene procedura raskida ugovora sa aktuelnom Upravom NK Čelik.

Objavu prenosimo u cjelosti:
“Iako sam se od svoga dolaska na mjesto gradonačelnika trudio da depolitiziram sport u našem gradu i nisam se želio miješati u vođenje sportskih procesa, što sam dokazao i svojom odlukom da sredstva iz Budžeta Grada, a izdvajaju se mnogo veća nego u ranijim periodima, klubovima i udruženjima raspoređuju članovi komisije sastavljene od predstavnika klubova, što je prvi ili rijedak primjer u BiH da gradonačelnik ili načelnik svoje ovlasti prebaci na nevladin sektor, pojedinci i određeni politički krugovi to su zloupotrijebili.
Zbog nekorektnih izjava i huškačke, neprijateljske kampanje koju duže vrijeme vode prema Gradonačelniku i Gradskoj upravi, kao i zbog njihovog očitog političkog djelovanja, danas sam od Gradskog pravobranilašva zatražio da pokrene proceduru raskida Ugovora kojeg Grad ima sa aktuelnom upravom NK Čelik.
U protekle četiri i po godine, Grad Zenica izdvojio je velika materijalna sredstva da sanira stanje u NK Čelik. Zbog moje otvorene podrške oporavku Čelika, od stane SDA Zenica protiv mene je Tužilaštvu predata i krivična prijava, dok istovremeno Zeničko – dobojski kanton koji bi se po Ustavu trebao baviti podrškom sportu, Čeliku kao simbolu Zenice nije pomogao nijednom konvertibilnom markom!
Tokom ove političke kampanje zloupotrebom sporta, koja je svojstvena SDA i strankama na vlasti u našoj državi, uprava NK Čelik odlučila se čak i tužiti Grad Zenica, što je nezabilježeno i očit je dokaz stranačkog djelovanja. Istovremeno, ova uprava NK Čelik iako se to od njih očekivalo, nikada nije tražila ili ustrajala u reviziji poslovanja kluba i eventualnom procesuiranju onih koji su odgovorni za dubiozu. To je samo po sebi sumnjivo i sugeriše, da je riječ o smišljenom pokušaju prikrivanja pojedinaca ili grupa koji su stvorili milionska dugovanja.
Jučer sam sa govornice Gradskog vijeća Zenica zamolio upravu NK Čelik da ne nastupa politički i stranački. Međutim, pojedinci su i nakon toga u medijima i na društvenim mrežama nastavili sa retorikom koja je dokaz njihove netrpeljivosti prema meni, upućujući čak i prijetnje da ću “morati pognute glave hodati gradom”. Dotičnom poručujem, Fuad Kasumović je “Zlatni ljiljan”, hrabar i odlučan čovjek koji je na proteklim izborima dobio rekordan broj glasova i čovjek koji je ponosno, gordo i svijetla obraza hodao i hodat će Zenicom i svakim pedljom BiH.
Što se Bilinog polja, stadiona koji je vlasništvo Grada i svih građana Zenice, njime će ubuduće upravljati Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica d.o.o..
NK Čelik će imati prioritet kada su u pitanju termini odigravanja utakmica, a svojom imovinom će domaćinski i u skladu sa zakonima raspolagati Grad Zenica.
STOP politici u sportu”, poručio je gradonačelnik Fuad Kasumović.