Hitna pomoć bilježi povećan broj pacijenata sa ubodima insekata – pročitajte savjete ljekara

Predostoje nam lijepi i sunčani dani u kojima građani često svoje slobodno vrijeme iskoriste za boravak u prirodi, prilikom kojeg je nužno pojačati oprez zbog mogućnosti ugriza zmije otrovnice, uboda insekata poput pčela, osa i različitih vrsta  krpelja.

U Službu hitne medicinske pomoći Zenica u zadnje vrijeme prijavljen je veći broj pacijenata sa ubodima insekata. Najčešći simptomi kod uboda su: lokalna bol, otok i crvenilo.

„Bolničko liječenje u takvim slučajevima nije potrebno, dovoljni su hladni oblozi, eventualno neka krema na bazi antihistaminika. U slučaju gušenja i otežanog disanja obavezno se javiti ljekaru“, ističe Nermin Križevac, doktor medicine u Službi hitne medicinske pomoći JU Dom zdravlja Zenica.

Iako iz Službe navode da još nema nijedan registrovan slučaj pacijenta sa ugrizom zmije u ovoj godini, ističu da se takvim pacijentima ne preporučuje samostalna obrada rane.

„Prilikom ugriza zmije najbitnija je imobilizacija da se pacijent što manje kreće, te da se ne vrše bilo kakve incizije i pokušaji isisavanja otrova“, navodi dr Nermin Križevac.

Služba hitne pomoći Zenica ne raspolaže sa antiviperin serumom ,stoga pacijente sa ugrizom zmije, poslije primarne obrade upućuju u Kantonalnu bolnicu Zenica na Odjel infektivne medicine gdje se dalje zbrinjavaju, završava naš sagovornik.

 

Izvor: zenicainfo.ba