Gradsko vijeće Grada Zenica nije usvojilo Odluku o privremenom finansiranju

Odluka o privremenom finansiranju Grada Zenice u periodu od 1. januara do 31. marta na današnjoj hitnoj sjednici Gradskog vijeća nije dobila potrebnu većinu.

Odluku koju je gradonačelnik predložio s obzirom da do kraja fiskalne godine nije usvojen Budžet za 2020., nisu podržali vijećnici SDA, A-SDA i SBB-a.

„Apsurdno je glasati za Odluku kad imate Budžet pripremljen i završen. Gradonačelnik ga je dva puta povlačio sa dnevnog reda, a sad predlaže Odluku o privremenom finansiranju“, kaže Emina Tufekčić, predsjednica Kluba SDA u Gradskom vijeću Zenice.

Na početku sjednice, gradonačelnik, Fuad Kasumović, predložio je vijećnicima da umjesto Odluke o privremenom finansiranju na hitnoj sjednici koju je sazvao, odlučuju o Prijedlogu budžeta, ali to je većinom glasova odbijeno.

Nakon sjednice je izjavio kako je Gradska uprava učinila sve da osigura normalno funkcionisanje grada, uključujući i rješenja za Javno preduzeće Zenicatrans, za koje tvrdi da će bez usvojenog budžeta, sigurno u stečaj. Dodao je da bi se usvajanjem Odluke o privremenom finansiranju osigurao „topli režim“ za procese u Zenici, ali da gradu bez njega prijeti kolaps.

„Ja ću 1. aprila proglasiti Budžet. Do tada, građani neka se dignu i neka pitaju SDA, A-SDA i SBB zašto blokiraju sve procese u gradu. Zbog njih nećete dobiti invalidnine i ništa što bi se moglo izdvojiti primjenom Odluke koja danas nije usvojena“, izjavio je Kasumović.

Vijećnica Tufekčić istakla je da Odluka o privremenom finansiranju ne bi riješila probleme svih građana i da nije tačno da će njenim neusvajanjem funkcije Grada, kako tvrdi gradonačelnik, doći u kolaps.

„Nije tačno da se na ovaj način pokušavaju opstruirati procesi u gradu. Budžetom bi se rješavali problemi svih građana, a ne Odlukom o privremenom finansiranju u kojoj se od planiranih osam miliona, tri miliona izdvaja za plate uposlenika Gradske uprave“, ističe ona.

Budžet Grada za 2020. godinu vijećnici bi trebalo da razmatraju zajedno sa amandmanima, kojima se, između ostalog, predlažu rješenja za oporavak Zenicatransa, odnosno realizaciju prethodnih zaključaka Gradskog vijeća o izdvajanju sredstava za isplatu tri dugujuće plate, uplatu doprinosa i dijela duga Poreskoj upravi.

Gradonačelnik vijećnicima SDA, A-SDA i SBB-a zamjeri što, kako je rekao, insistiraju na amandmanima po osnovu kojih bi se finansirali projekti koji su inače u nadležnosti Kantona.

Donošenjem Odluke o privremenom finansiranju, deblokirali bi se finansijski tokovi grada, te obezbijedila sredstava za poslove od značaja za grad Zenicu, za transfere nevladinom sektoru i javnim ustanovama, kao i za rate po osnovu kreditnih zaduženja.

Na sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik je vijećnike koji Odluku o privremenom finansiranju nisu podržali, pozvao da dođu u sjedište Gradske uprave, kako bi se dogovorili postupci oko usvajanja ovogodišnjeg budžeta.

 

Izvor: zenicainfo.ba