Grupa vijećnika i gradonačelnik zatražili novu hitnu sjednicu GV

Dvanaest vijećnika u Gradskom vijeću Zenica uputilo je danas predsjedavajućoj GV Zenica Diani Bešić prijedlog za zakazivanje hitne sjednice Vijeća radi razmatranja Prijedloga Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period 01.01.- 31.03.2020. godine.

Vijećnici su svojim potpisima od predsjedavajuće Bešić zatražili da najkasnije za petak, 14.02. 2020. godine, u skladu sa odredbama člana 85. i člana 86. stav (2) Poslovnika Gradskog vijeća (Službene novine Grada Zenica, broj 4/17) zakaže hitnu sjednicu Gradskog vijeća Zenica.

“Imajući u vidu sve razloge usljed kojih smo podnosili sve dosadašnje prijedloge za zakazivanje hitnih sjednica Vijeća, radi donošenja Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period od 01.01. – 31.03.2020. godine, pri kojima i dalje stojima, molimo da promptno postupite u skladu s Vašim poslovničkim obavezama i uvažavajući ovaj prijedlog zakažete traženu sjednicu”, navode grupa vijećnika.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović izrazio je žaljenje zbog nemogućnosti Gradske uprave da u skladu sa zakonima izvrši isplatu nadoknada porodiljama, kao i drugim kategorijama stanovništva.

“Kako sam i obećao danas okupljenim sugrađankama kojima kasne porodiljske naknade, zamolio sam prozenički orijentisane gradske vijećnike koji žele dobro svome gradu i sugrađanima, na čemu im se zahvaljujem, da se još jednom obrate predsjedavajućoj sa zahtjevom za održavanje i da održimo sjednicu na kojoj će se donijeti Odluka o privremenom finansiranju Grada što je ona dužna uraditi u skladu sa svim mogućim zakonima. Nadam se da će ovaj put razum prevladati i da će doći do deblokade kako bi pomogli hiljadama Zeničanki i Zeničana”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Do dana podnošenja prijedloga 12 vijećnika, Gradsko vijeće Zenica nije usvojilo Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu sa pripadajućom Odlukom o izvršavanju istog Budžeta.