Naslovnica Fokus Problemi oko isplate penzija: Nisu uplaćena sredstva po osnovu kredita i članarine

Problemi oko isplate penzija: Nisu uplaćena sredstva po osnovu kredita i članarine

Prilikom posljednje isplate penzija u Federaciji BiH, petog februara, iskrsao je problem neuplate sredstava po osnovu kreditnih zaduženja i sudskih zabrana, kao i članarine, potvrđeno je u Gradskom i kantonalnom udruženju penzionera Zenica.

Predsjednik zeničkog Udruženja penzionera, Emin Sijerčić je naglasio da su time potvrđene ranije sumnje da će biti problema prelaskom na trezorsko poslovanje Federalnog zavoda PIO.

“Vlada Federacije BiH, odnosno Ministarstvo finansija je trebalo da uporedo sa isplatom penzija izvrši i uplatu pripadajućih obustava, ali to se nije desilo i bojimo se da će banke obračunavati zatezne kamate”, ukazao je Sijerčić.

Emin Sijerčić

Dodaje da se, zbog ovog problema poremetio i ritam rada udruženja penzionera, u izvršavanju svakodnevnih poslova, pogotovo kod isplate posmrtnina.

Predsjednik Kantonalnog udruženja penzionera ZDK, Mustafa Trakić je potvrdio da su o svemu obaviještene nadležne institucije, ali za sada nema rješenja.

Svi nas upućuju na Vladu, odnosno ministricu finansija, kaže Trakić, istakavši da će nastaviti svoje aktivnosti na rješavanju ovog problema, kako se ne bi dešavalo i narednom periodu.

“Ako znamo da je 70 posto penzionera u kreditima, nažalost, postoji bojazan da će sljedeću penziju imati manju”, poručio je Trakić.

Mustafa Trakić