Hadžić: Bit će zbrinut sav tehnološki višak u školama ZDK-a

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Zeničko – dobojskog kantona, Đevad Hadžić, najavljuje kako će i za novu školsku godinu sav tehnološki višak u osnovnim i srednjim školama tog kantona biti zbrinut.

“Trend smanjenja broja učenika nastavljen je i ove godine, ali smo s Ministarstvom obrazovanja nauke, kulture i sporta ZDK dogovorili upisne kvote po pitanju broja đaka u odjeljenjima, broja odjeljenja i broja zanimanja te zvanja u srednjim školama”, ističe Hadžić.

Dogovoreno je da će odjeljenja u prosjeku imati 22, odnosno dva đaka manje nego prošle godine.

“U toku je procedura prijema novih radnika, odnosno radnika koji već rade, ali su bili zaposleni na određeno vrijeme. Njihovo primanje je u toku i odvija se u skladu s kriterijima za prijem, koje su zajednički utvrdili Vlada i Ministarstvo obrazovanja ZDK te Sindikat”, napominje Hadžić u izjavi Feni.

Podvlači da su upravo utvrđeni kriteriji i eliminisali prostor za konkursne nepravilnosti. Sindikat, posredstvom svojih članova i povjerenika, prati kompletnu konkursnu proceduru, kako bi ona bila provedena u skladu s tim aktom.

Zbog smanjenja broja đaka u odjeljenjima te uvođenja novih obrazovnih profila za srednjoškolce, Hadžić smatra da neće biti povećanog tehnološkog viška u odnosu na prethodnu godinu.

“Prošle je godine u srednjim školama tehnološki višak bilo oko 100, a u osnovnim oko 200 radnika. Svi oni su bili zbrinuti, a i ove će godine sav tehnološki višak biti zbrinut, na način i u skladu s procedurama predviđenim okvirnim programom zbrinjavanja tehnološkog viška”, naglašava on.

U konkretnim slučajevima, gdje ne postoji mogućnost zbrinjavanja, Hadžić najavljuje kako će, zajedno s Ministarstvom, tražiti rješenja za takve radnike te njihov daljnji angažman u odgojno-obrazovnom procesu za školsku 2019./2020. godinu.

U toku naredne školske godine trebali bi biti usvojeni i novi pedagoški standardi, koji bi trebali, smatra Hadžić, dati i novi impuls u razvoju obrazovanja u ZDK. To će im, kaže, biti glavna zadaća, da novim pedagoškim standardima poboljšaju obrazovni proces.

“Očekujemo da će to biti urađeno do aprila naredne godine, kako bi onda mogli biti primjenjivi od naredne školske godine”, ističe Hažić.

Tokom naredne kalendarske godine predstoje i pregovori s Vladom ZDK o novim kolektivnim ugovorima za osnovno i srednje obrazovanje, jer su aktuelni na snazi do kraja augusta 2020. godine. Do kraja ove godine kolektivni ugovor bi trebali dobiti i zaposleni na Univerzitetu Zenica.

“Pregovarački tim Sindikata visokog obrazovanja i Ministarstva obrazovanja ZDK obavili su niz pregovora te došli do kraja postupka dogovaranja, ali je zastoj nastao zbog godišnjih odmora. Očekuje se da će sada poslije godišnjih odmora, pregovori biti i nastavljeni. Mi očekujemo da ćemo do kraja ove godine, u pregovorima i dogovoru s Vladom ZDK, doći do konačnog teksta Kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje”, smatra Hadžić.

Preostalo je da se definišu koeficijenti platnih razreda, jer se radna mjesta moraju razvrstati po poslovima složenosti i odgovornosti.

 

Izvor: zenicainfo.ba