Hrvatska najavila nove mjere za prelazak granice

U susjednoj Hrvatskoj raste broj zaraženih od koronavirusa, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je nove mjere u regiji koja se ne ocjenjuje više kao covidfree. Mjere će biti pojačane i za prelaz granica.

Nacionalni stožer Hrvatske danas će u 11 sati objaviti nove korona mjere koje će stupiti na snagu u ponedjeljak. Brojke zaraženih rastu, a Dalmacija je iz zelenog ušla u narandžasti status. Broj turista je povećan, a među njima su i Britanci gdje delta soj “hara”.

“Na gotovo 70 posto uzoraka potvrđen je delta soj. Zabrinjava sve, posebno turističke djelatnike koji su se nadali da bi sezona 2021. trebala odraditi dobar dio onoga što su izgubili prošle godine. Prošle godine smo naglo iz narandžaste prešli u crvenu zonu i izgubili turiste preko noći. Razlog je bio taj jer su morali pri povratku u svoju zemlju otići u dvotjednu karantenu. Misija Nacionalnog stožera je zadržati ovaj status”, rekao je reporter N1 Rade Županović.

Kada je u pitanju prelazak granice, uvozi se stroži režim. Pogotovo iz zemalja koje imaju izraženo širenje delta soja. Velika Britanija, Rusija i Kipar za sada su prvi na listi koji će morati imati, uz Covid putovnicu, imati i antigenski ili PCR test.

“Kako sad stvari stoje, za sada građani BiH i Srbije ne bi trebali brinuti. Ali, ako se stanje s epidemiološkim brojkama zakomplicira, vrlo je izgledno da bi se ovo pravilo trebalo primjenjivati i na ove dvije zemlje”, kazao je Županović.