Izmjene Zakona o doprinosima su nastavak porezne prakse iz 2015. godine

S obzirom na to da rok za primjenu člana 20a. Zakona o doprinosima ističe krajem 2020. godine, Vlada Federacije BiH je jučer odlučila da ponovo produži rok.

“Dakle, u pitanju nije nikakvo novo rasterećenje privrede, već primjena izmjena koje su donesene još 2015. godine”, pojasnio je je za Akta.ba Denis Zukić, izvršni direktor u društvu FEB d.d…

Izmjene se odnose na produženje roka za primjenu povlaštene osnovice za obračun doprinosa, za zaposlenike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih esnafskih zanata.

Vlada Federacije BiH je još 2015. godine objavila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima („Službene novine FBiH“, broj 91/15), u kojem je donesen novi član 20a. Ovim članom Zakona određeno je da osnovicu doprinosa čini množenik prosječne plaće iz člana 6a. stav 2. Zakona i koeficijenta 0,29 za zaposlenike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih esnafskih zanata kojima se isplaćuje mjesečna plaća u visini do 60% prosječne mjesečne neto-plaće. Takva odredba bila je na snazi 12 mjeseci od stupanja na snagu navedenih izmjena, odnosno do kraja 2016. godine.

“Nakon toga, Vlada Federacije BiH je u dva navrata produžavala rok za primjenu člana 20a. Zakona. Prvi put 2016. godine objavom Izmjena i dopuna Zakona o doprinosima („Službene novine FBiH“, broj 104/16) kada je rok produžen za 24 mjeseca tj. do kraja 2018. godine, i drugi put 2018. godine objavom Izmjena i dopuna Zakona o doprinosima („Službene novine FBiH“, broj 34/18) kada je rok produžen za 24 mjeseca tj. do kraja 2020. godine”, naglasio je Zukić.

Za poslodavce i osiguranike nema nikakvih novih rizika, s obzirom na to da se radi o ”poreznoj praksi” iz 2015. godine.

“Također, nema dodatnog opterećenja ili rasterećenja navedenim izmjenama. Rasterećenje se odnosi na poslodavce koji zapošljavaju radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih esnafskih zanata, ali je ovo rasterećen je već u primjeni od 2015. godine”, rekao je Denis Zukić.

Rok za primjenu člana 20a. produžen do 31.12.2021. godine ipak to neće dodatno stimulisati zapošljavanje.

“Smatram da neće biti dodatnog stimulansa, s obzirom da je ovaj stimulans dat još 2015. godine. Vlada Federacije BiH je trebala posegnuti za dodatnim mehanizmima stimulacije navedenih grana, kao što je npr. dodatno smanjenje osnovice ili koeficijenta za obračun doprinosa”, smatra Denis.

Teško je predvidjeti da li će zakon doprinjeti jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu teško je predvidjeti s obzirom na to da je poremećeno poslovanje zbog pandemije korona virusa.

“Ipak imajući u vidu da je ovaj stimulans već pet godina ušao u praksu poslovanja, ne vidim da je to dodatni vjetar poslodavcima”, istakao je Zukić.

Ovaj zakon je najznačajniji za industrije koje zapošljavaju radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih esnafskih zanata.