Kantonalna bolnica Zenica: Ukinuta zabrana “hladnog” operativnog programa

Poboljšanjem epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i znatno manjeg broja hospitaliziranih pacijenata te zaraženog osoblja, Kantonalna bolnica Zenica juče je ukinula odluku o obustavi “hladnog” operativnog programa, potvrdio je dr. Rasim Skomorac, direktor ove zdravstvene ustanove.

Protekle dvije sedmice, upravo zbog lošije epidemiološke situacije, u Kantonalnoj bolnici Zenica radile su se samo hitne operacije.

Ukinuta je i zabrana korištenja godišnjih odmora, koja je bila na snazi zbog potreba preraspodjele uposlenih sa drugih odjela za potrebe liječenja oboljelih na na covid odjelima, potvrdio je direktor Skomorac.

Kantonalna bolnica Zenica je svim uposlenicima, od početka pandemije Covid-19, za koje je procijenjeno da su bili na bolovanju po osnovu infekcije koronavirusom, a iz kontakta na radnom mjestu, uplaćivala dodatak na platu za taj mjesec do pune plate.

Prema odluci usvojenoj početkom februara, koja će se primjenjivati od januara tekuće godine neće se isplaćivati dodatak na platu do pune plate za uposlenike koji su bili na bolovanju po osnovu zaraze Covid-19.

Direktor zeničke bolnice podsjeća, da su u međuvremenu donesene zakonske izmjene koje zarazu koronavirusom tretiraju kao profesionalnu bolest, što znači da se moraju primjenjivati ti propisi.

“Svi oni koji su dobili zarazu koronavirusom tokom obavljanja posla u Kantonalnoj bolnici Zenica imaju pravo, da po propisanoj proceduri to i dokažu, naravno uz primjenu mjera zaštite, i takvi slučajevi će se tretirati kao profesionalno oboljenje”, ukazao je dr. Skomorac.

 

Izvor: zenicainfo.ba