Komisija najoštrije osuđuje prodaju stećaka putem interneta

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje prodaju stećaka putem interneta, a o čemu su jučer izvještavali pojedini mediji, saopćeno je iz te institucije koja se povodom tog događaja obratila i policiji.

“Ovakvi oglasi putem kojih se navodno prodaju kulturno-historijska dobra ukazuju na ozbiljne anomalije u našem društvu te nedostatak svijesti i poštovanja prema kulturno-historijskom naslijeđu, ali i potrebi strožijih kontrola nadležnih inspekcijskih i policijskih službi u ovoj oblasti. Kulturno-historijsko naslijeđe temelj je identiteta i kontinuiteta svake zemlje te zaštita kulturno-historijskog naslijeđa mora biti jedan od prioriteta svake države”, navodi se u saopćenju.

To podrazumijeva sankcioniranje eventualne stvarne nezakonite prodaje, kao i sličnih aktivnosti kojima se iskazuje visok stepen nepoštovanja prema dobrima od najvećeg značaja države, naglašava Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH podsjećajući da su stećci, kao univerzalna vrijednost, prepoznati i od UNESCO-a koji ih je uvrstio na Listu svjetske baštine.

Podsjećmo da se prije pet dana pojavio oglas u kojem korisnik iz Viteza prodaje stećak za 1.200 KM.

“Prodajem kameni stećak, ručno isklesan sa šest pravilnih strana iz 1268. godine. Kamen je od granita te je pogodan za spomenike”, napisao je “vlasnik” stećka i dodao da je nadgrobni spomenik težak tri tone.