SBK: Plaće za mart bit će isplaćene u punom iznosu, za april ćemo vidjeti

Niko u Federaciji BiH nije smanjio plaće i danas smo donijeli odluku da ide puna plaća za mart. Također smo rekli da nećemo istrčavati za aprilsku platu, dok god ne vidimo kakvo je punjenje budžeta, izjavio  je premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo nakon sastanka s predstavnicima sindikata uposlenika koji plaće primaju iz budžeta SBK.

– Za obrazovanje smo rekli da se evidentiraju svi prekovremeni sati, ali da moraju imati obrazloženje zašto. Također, u obrazovanju su imali evidenciju toplih obroka i nije problem,ići će 2,3 dana nakon plaće i razlika za one koji su radili od kuće, rekao je premijer Lendo.

Dogovor je, kaže, da će se sastajati sa sindikatima svaki mjesec.

-Dogovorili smo da nećemo istrčavati za taprilsku plaću koja treba biti isplaćena u maju, dok god ne vidimo punjenje budžeta, a ono nije optimistično, rekao je premijer Lendo.

Buru u javnosti podigla je premijerova  izjava da će biti smanjenja plaća i za zdravstvene radnike. Iako je danas malo ublažio stav, premijer još uvijek tvrdi da i zdravstveni radnici moraju podnijeti teret krize.

-Niko nije prenio da je jedan od sindikata u zdravstvu tražio povećanje plaće, što nije ni moralno ni dobro. Ponavljam, naš kanton je imao sreću, imali smo dobre mjere i naši zdravstveni radnici u ovom trenutku nisu izloženi pritisku posla, pa i oni moraju osjetiti težinu situacije. Ako se fond bude dobro punio imat će punu plaću, ako ne, odlučit ćemo zajedno sa rukovoditeljima javnih ustanova u kom nivou će one moći biti isplaćene. Moja procjena je da će i prihodi fonda padati i da svi moraju biti spremni podnijeti teret krize”, kazao je Lendo.

Sindikalci su, kažu zadovoljni ispregovaranim, ali i dalje na oprezu.

Dragan Škulj, predsjednik Samostalnog sindikata policije i zaposlenika MUP-a, kaže kako su se policijski službenici odrekli prekovremenih sati kako bi podnijeli teret krize.

-Mi želimo sudjelovati u snošenju teških posljedica krize sam tim što nismo pisali prekovremeni rad. Neki naši službenici imaju i 100 prekovremenih sati, obim posla im je povećan za 75 posto i u takvim okolnostima nećemo pristati na bilo kakvo smanjenje plaće ubuduće. Poduzet ćemo sve mjere da do toga ne dođe, kazao je Škulj.

 

Izvor: travnik-grad.info