Naslovnica Fokus Konačnu odluku CIKBiH donosi 22. maja: Novac i korona odlažu Lokalne izbore...

Konačnu odluku CIKBiH donosi 22. maja: Novac i korona odlažu Lokalne izbore za 8. novembar?

Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) raspisala je, poštujući zakonom precizirane rokove, Lokalne izbore 2020 koji bi se trebali održati u nedjelju, 4. oktobra.

Međutim, finansiranje ovogodišnjih izbora je krajnje upitno. Za njihovo sprovođenje potrebno je ukupno oko devet miliona KM, od čega iz budžetu institucija BiH oko 4,2 miliona KM.

Institucije BiH još uvijek nisu ni kroz Odluku o privremenom finansiranju, a ni kroz budžet, osigurale potrebna sredstva za njihovo sprovođenje. Upravo zbog toga, što je bila dosadašnja praksa, CIKBiH na sjednici 7. maja uz Odluku o raspisivanju izbora nije donio Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti.

Podsjetimo, te aktivnosti obuhvataju i preuzimanje obrazaca za prijavu političkih subjekata, podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, uključujući i prikupljanje potpisa podrške birača, kao i podnošenje prijava za ovjeru koalicija ili lista nezavisnih kandidata.

“Uputstvo će biti doneseno tek nakon što institucije BiH osiguraju novac. Uz to, CIKBiH će pratiti mjere i preporuke nadležnih institucija u vezi s pandemijom COVID-19, što je također još jedan od problema u vezi s održavanjem lokalnih izbora”, pojašnjava za Faktor član CIKBiH Suad Arnautović.

CIK ima zakonom utvrđeni rok od 15 dana od dana donošenja odluke o rapisivanju izbora, a ukoliko novac ne bude obezbijeđen do 22. maja , postoji mogućnost da izbori budu odgođeni najviše za 30 dana. S obzirom na to da se izbori uvijek održavaju u nedjelju, to bi značilo da će se pomjeriti za 8. novembar, što je u ovom trenutku sasvim izvjesno jer se ni Vijeće ministara BiH ni Parlamentarna skupština BiH ne izjašnjavanju o osiguravanju potrebnih 4,2 miliona KM. Odnosno, zbog nedostatka novca nije moguće raspisivati niti konkurse, a ni tendere.

Odluku o odgađanju izbora CIK donosi u skladu sa članom 14. Izbornog zakona BiH.

– Odluku o odgađanju izbora na određenom biračkom mjestu ili u izbornoj jedinici donosi Centralna izborna komisija BiH na osnovu činjenica koje ukazuju na to da izbore nije moguće sprovesti u skladu s odredbama Izbornog zakona… Odgođeni izbori po pravilu sprovode se u roku od sedam dana, a najkasnije 30 dana od dana koji je određen za glasanje na redovnim izborima.

I visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, u izvještaja koji je, prošle sedmice predstavio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, podsjetio je da BiH nema državni budžet, zbog čega i održavanje lokalnih izbora planiranih za oktobar, može biti dovedeno u pitanje.

– Čini se da je rad Centralne izborne komisije BiH (CIK) i dalje potkopan djelovanjem političkih partija koje osporavaju imenovanje članova CIK-a – piše između ostalog u Inzkovom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

Dan prije donošenja Odluke o raspisivanju Lokalnih izbora, 6. maja u centralni birački spisak upisana su 3.374.364 birača. Ovaj birački spisak koristit će se za izradu privremenog biračkog spiska.

Lokalni izbori raspisani su za 64 općinska vijeća u FBiH, 56 skupština općina u entitetu RS, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u entitetu RS, 22 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta.