Kreativni park: Sara Dukić može biti uzor mnogim mladima

U još jednom izdanju “Kreativnog parka” koji je Centar za edukaciju mladih organizovao za mlade, gošća je bila Sara Dukić, mlada Travničanka koja se odvažila na studiranje u inostranstvu u okviru Erasmus Mundus i Erasmus+ programa.

Sara je osnovne studije završila na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a trenutno živi u Italiji, gdje stiče zvanje magistra političkih nauka na Univerzitetu u Sieni. Sve je počelo 2015. godine, kada je odlučila prvi put aplicirati na Erasmus Mundus program, koji ju je odveo u Lisabon. Kaže da je taj korak potpuno promijenio njen pogled na život, te se nakon toga prijavljuje na Erasmus+ program u Grazu, a zatim i u Bologni.

Pored ogromnog znanja koje je stekla tokom studija na evropskim univerzitetima, Sara ističe i iskustva kroz koja je prošla tamo, a koja su je ojačala kao ličnost, proširila vidike i omogućila da napusti svoju zonu komfora. Stekla je mnogo prijatelja, ali i inspirisala mnoge mlade ljude da krenu njenim stopama. Kaže da su joj njena porodica i prijatelji najveća podrška i da, poznavajući njenu prirodu, već pitaju koji su joj planovi za budućnost kad završi svoje master studije. Sara trenutno odrađuje svoj pripravnički staž u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Rimu, a to je postigla tako što je sama stupila u kontakt sa ambasadorom i predložila da svoj pripravnički staž radi baš tamo.

Mladima je poručila da sve zavisi od njih samih, koliko su odvažni da naprave samo prvi korak, a naredni dolaze sami, jer već nakon prve studentske razmjene dobiju ogromno iskustvo i požele učestvovati u novim programima. Savjetovala im je da budu ustrajni i ne odustaju kad naiđu na prepreke, jer iz svega što dožive, mogu izvući vrijednu lekciju.

U dosadašnjim izdanjima “Kreativnog parka” Centar za edukaciju mladih je ugostio mnoge mlade Travničane, koji su, zahvaljujući svom trudu i upornosti, postigli velike uspjehe i učinili svoj grad ponosnim. Svako druženje je posebno, a zajedničko im je to što uvijek uspiju inspirisati i motivisati nove generacije mladih da slijede svoje snove.

 

Izvor: travnik-grad.info