Mještani MZ Stranjani čiste divlje deponije

U proteklih oko mjesec dana kroz više dnevnih akcija, mještani zeničke Mjesne zajednice Stranjani očistili su divlje deponije na više lokaliteta u okolini naselja.

“Radi se o samoinicijativnoj akciji u kojoj je učestvovala manja grupa mještana od kojih su neki angažovali i traktore”, ukazuje jedan od organizatora, Ajdin Babić.

Ajdin Babić

Prema njegovim riječima, gruba procjena govori da je vrijednost urađenog posla na čišćenju divljih deponija i odvozu oko 20 hiljada konvertibilnih maraka.

Dodaje da će ova ekološka aktivnost biti nastavljena i u narednom periodu, te očekuje veći odziv mještana.

Predsjednik Mjesne zajednice Stranjani, Emir Babić ističe da je ukupna aktivnost provedena u kordinaciji sa nadležnom gradskom službom i preduzećem „Alba“.

Sav prikupljeni otpad odvezli su kamioni ovog preduzeća, a količine sakupljene u posljednjoj akciji bit će odvezene u subotu, 27. marta.

“Osim zaštite okoliša, ovo je prilika da se u narednom periodu povede više računa o zaštiti izvodišta voda, jer su uklonjene divlje deponije upravo bile opasnost za izvorišta”, naglasio je predsjednik Mjesne zajednice Stranjani.

Emir Babić

Pri tome je najavio da će u saradnji sa nadležnim gradskim službama i preduzećem „Alba“ uskoro u potpunosti zaživjeti koncept prema kojem će svako domaćinstvo zadužiti kante za odlaganje otpada.

Do sada je ovo pitanje bilo samo djelimično riješeno.

 

Izvor: zenicainfo.ba