Na području ZDK oko stotinu djece do sedam godina oboljelo od koronavirusa

“Otkako je počela pandemija koronavirusa ukupan broj pacijenata koji se liječe na našem odjelu je manji u odnosu na period prije pandemije”, potvrdila je za našu kuću doktorica Jasminka Durmišević, načelnica Službe za dječije bolesti Doma zdravlja Zenica.

“Možda je nešto manje zagađenje ove godine, a značajno ovoj statistici doprinijelo je pridržavanje svih epidemioloških mjera, a prije svega mislim na socijalnu distancu i nošenje zaštitnih maski”, kaže doktorica Durmišević.

Jasminka Durmišević

Na području našeg kantona oko stotinu djece do sedam godina oboljelo je od koronavirusa dok je oko 250 onih do 20 godina.

“Uglavnom su bili bez ili sa blagim simptomima. Niko nije imao tešku kliničku sliku niti je bilo umrle djece”, dodaje naša sagovornica.

Po preporuci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH na samom početku pandemije kratko je bila obustavljena vakcinacija, a od maja prošle godine uz obavezan i ranije dogovoren termin vakcinacija protiče bez problema. I dalje je, tvrdi doktorica, veliki broj onih koji ne žele da se vakcinišu.

“Pitam se da li ćemo poslije ove pandemije imati epidemiju difterije jer se djeca ne vakcinišu. Kakve će, dugoročne posljedice ostaviti ovakvo stanje ostaje da se vidi. Molim roditelje koji imaju zakazan termin da ga poštuju kako se ne bi stvarala velika gužva”, kazala je doktorica Durmišević.

“Roditeljima osim uravnotežene prehrane preporučujem da djecu vode što manje u zatvorene prostore, da djeci redovno peru ruke i dezinficiraju zajedničke igračke”, dodala je na kraju doktorica Durmišević.

 

Izvor: zenicainfo.ba