Najveća plaća u BiH: Za mjesec dana zaradio kao neko u 16 godina rada

Najveća isplaćena plaća u Federaciji BiH ove godine isplaćena je u Sarajevu u oblasti bankarstva za mart, a ona je iznosila čak 181.842,35 KM u neto iznosu, dok je u Republici Srpskoj najveća ostvarena zarada iznosila 33.524 KM, a zarađena je u Banja Luci u oblasti financijskog poslovanja, objavile su Nezavisne novine.

Pored ove najveće isplaćene plaće, u Federaciji BiH je od početka godine isplaćeno još plaća čiji se iznosi mjere u desetinama tisuća KM.

Druga po visini plaća od 98.357,17 KM isplaćena u djelatnosti trgovine za april.

“Za februar je isplaćena i plaća od 89.669,81 KM u djelatnosti bankarstva. Četvrta po visini isplaćena plaća je u djelatnosti trgovine za februar u iznosu 85.493,36 KM, dok je peta iznosila 83.331,90 KM u industrijskoj djelatnosti za februar”, istaknuto je u PUFBiH.

Naglašavaju kako su na isplaćen iznos plaća obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi. “S obzirom na to da su navedeni iznosi plaća isplaćeni samo u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da navedeni iznosi, pored mjesečne redovne plaće, sadrže i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarila ta osoba u tom mjesecu”, dodaju u PUFBiH.

U Republici Srpskoj, prema podacima, najviša isplaćena zarada u prva tri mjeseca ove godine je skoro pa šest puta manja nego u FBiH. Svih top pet zarada u RS ostvareno je u Banja Luci, navode novine.

“Isplata najvećeg osobnog primanja ove godine ostvarena je u iznosu od 33.524 KM, a ona je zarađena u oblasti financijskog poslovanja u siječnju. Druga zarada po visini ostvarena je u veljači u oblasti stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, koja je iznosila 30.830 KM, dok je treća po visini zarada od 23.608 KM ostvarena u veljači, u oblasti trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala”, podaci su Poreske uprave RS.

Dodaju da je četvrta po visini isplaćena zarada u RS u oblasti financijskog poslovanja u siječnju od 22.095 KM, dok je peta zarada po visini u RS isplaćena u ožujku u vezi s aktivnosti s nekretninama, iznajmljivanjem i poslovnim aktivnostima, a ona je iznosila 19.923 KM. ”Ukoliko uzmemo u obzir da su prosječne plaće u FBiH i RS oko 950 KM, radniku koji ima prosječnu plaću u BiH potrebno je oko 190 plaća da zaradi najveću isplaćenu plaću od 181.842,35 KM, za šta mu je potrebno skoro 16 godina rada”, navode Nezavisne novine.