Nastavak projekta poboljšanja energetske efikasnosti stambenih objekata u Zenici

Grad Zenica i Služba za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice nastavili su sa realizacijom projekta poboljšanja energetske efikasnosti stambenih zgrada u našem gradu.

U sklopu posljednjeg javnog poziva etažnim vlasnicima objekata kolektivnog stanovanja za sufinansiranje projekata, završene su aktivnosti zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča na objektima kolektivnog stanovanja na adresama: Crkvice br. 1A,1B i 1C, Odmut br. 3A i 3B, Zacarina br. 4C, Mehmeda Spahe br. 18A, 18B i 18C, Fakultetska  10, Prve Zeničke brigade 11D, dr Čire Truhelke br. 10D i Čurukovića put br. 1.Trenutno su u završnim ili pripremnim fazama zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča stambeni objekti na adresama:  Sejmenska br. 7A i 7B, dr Ćire Truhelke br. 8B, dr Ćire Truhelke 10C i Crkvice br. 15. Iskustva građana su izuzetno pozitivna, stanovi su mnogo topliji, a postignut je i željeni efekat da uljepšamo izgled grada.

„Mi smo jedna od zgrada koja je ušla u projekat energetske efikasnosti utopljavanja zgrada i zamjene azbestnih krovova. Urađen nam je audit i među prvima smo u FBiH, kada su u pitanju mjesne zajednice, koji smo krenuli u realizaciju sa projektom energetske efikasnosti. Projekat je urađen u vrlo kratkom roku i svi stanari su zadovoljni“, kazao nam je predsjednik kućnog savjeta Sejmenska 9 i 9a.

„Puno je bilo problema oko krova. Krovovi su propuštali vodu i nije bilo mjeseca da nije neko dolazio na krov i intervenisao. Poslije realizacije zamjene azbestnih krovova, riješili smo taj problem i sada imamo sigurno suhe stanove“, kaže Muhedin Mešinović, predsjednik kućnog savjeta Sejmenska 16.

Istim javnim pozivom sufinansirane su i aktivnosti izrade termoizolacione fasade na objektima kolektivnog stanovanja na adresama: Dr Abdulaziza Aska Borića br. 32A i Zije Dizdarevića br. 24. Prema posljednjem javnom pozivu, Grad Zenica obezbijedio je 333.021,16 KM za sufinansiranje izrade termo-izolacione fasade-utopljavanje stambenih objekata kolektivnog stanovanja i zamjene krovova izrađenih od azbesta.

 

Izvor: zenicainfo.ba