Nastavljena dezinfekcija ulica u Zenici

Jučer (29.04.2020.godine) izvršena je dezinfekcija sljedećih ulica: Maršala Tita, Trg Alije Izetbegovića, Islambegovića put, Mehmedalije Tarabara, Jevrejska (prostor oko Tržnice), plato ispred Uglovnice, trotoari duž GGM-a te dio naselja Mokušnice (ul. Štrosmajerova i prilazi trgovini Hass).

Sve planirane površine su prema izjavi predstavnika izvođača tretirane u skladu s planom. Korišteno je dezinfekciono sredstvo (Belosan) na bazi hlora u količini od 1 kg na sve navedene površine. Rađen je rastvor uz prisustvo predstavnika HES-a u omjeru 2g/10l. Također, vodilo se računa i da izloženost ljudi (radnika) isparenjima ne bude veća od 2 sata. Kada se radi o ulicama na kojima se odvija saobraćaj rađena je dezinfekcija samo trotoara, a pješačke zone kompletna površina.

Dezinficiranju ulica prethodilo je njihovo sapiranje čistom vodom putem cisterni, a što je u skladu sa uputom HES-a.

Lokacije na kojima će u toku današnjeg dana biti izvršena dezinfekcija su ulice Školska i Masarykova, zatim Aska Borića (od Bajre do Socijalnog), kao i Plato ispred Doma zdravlja i prostori oko MUP-a i IK banke.

Za 01.05.2020. godine predviđena je dezinfekcija Bulevara od Lamele do Stanice, tržnog centra Džananović, hotela Zenica, staze na Kamberovića polju, Studentskoga doma te prilaza Bolnice (Crkvice).