Prvomajska poruka Foruma građana Zenice: Nije vrijeme za praznovanje

Povodom 1. maja – međunarodnog praznika rada svim našim sugrađanima upućujemo iskrene čestitke.

Nažalost ovogodišnji praznik rada dočekujemo u vanrednim okolnostima uzrokovanim pandemijom korona virusa. U ovakvim uvjetima vrijeme za praznovanje nije. Zahvaljući dosadašnjim ostvarenim pozitivnim pomacima pri sprovođenju naloženih mjera na prevenciji daljeg širenja infekcije korona virusa, ublažene su određene mjere zabrane slobode kretanja i izolacije građana. Epidemija nije prošla i mjesta za opuštanje nema. Okupljanje građana u ove praznične dane je veliki rizik. Zato pozivamo građane na dodatni oprez uz primjenu svih mjera lične zaštite, fizičke distance i drugih naloženih mjera.

Ovom prigodom upućujemo posebnu zahvalnost našim herojima zdravstvenim radnicima, policiji, radnicima u trgovini i proizvodnji, humanitarnim organizacijama i volonterima, članovima kriznih štabova, medijima i svima onima koji savjesno i odgovorno obavljaju brojne društvene zadatke u ovim vanrednim okolnostima.

Zahvalnost upućujemo i svim građanima koji dosljedno primjenjuju naložene mjere lične zaštite. Pozivamo državne i entitetske organe na širu saradanju i koordinaciju na usklađivanju i primjeni preventivnih mjera zaštite, koje bi važile na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, čime bi i ukupno provođenje mjera bilo još efikasnije.

Povodom praznika rada apelujemo na nadležne organe da primjereno kriznoj situaciji iznađu adekvatna rješenja koja će biti transparentna i pravična kod raspodjela sredstava za jačanje zdravstvenih institucija i oporavak privrednih djelatnosti, očuvanje radnih mjesta i socijalne zaštite onih zaposlenika koji su ostali bez posla. Osuđujemo svaki oblik korištenja ove krizne situacije u političke svrhe i lične ambicije pojedinaca, a pojavljuju se i ozbiljne sumnje u određene koruptivne radnje. Sadašnje djelovanje organa vlasti u vanrednim okolnostima veliki je ispit njihove odgovornosti pred građanima.

FORUM GRAĐANA ZENICE