Nije prihvaćen prijedlog o skraćivanju trajanja policijskog sata

Vlada Federacije BiH ipak nije prihvatila prijedlog kantona o skraćivanju trajanja policijskog sata od 23 do 5 sati ujutro. Dakle, sve ostaje kao i do sada – od 21 do 5 ujutro.

Vlada KS je u ponedjeljak uputila molbu Vladi FBiH za odobrenje pomjeranja početka organičenja kretanja, odnosno policijskog sata s 21:00 na 23:00 sata, usljed poboljšanja epidemiološke situacije i nastupanja ramazana, kako su naveli.

S tom idejom su se složili i ostali kantonalni premijeri i ministri s obzirom na to da se prema posljednjim podacima zdravstvenih institucija epidemiološka situacija na području Federacije BiH stabilizira, a u posljednjih sedam dana zabilježeno je i smanjenje novih potvrđenih slučajeva za 21 posto.

Ipak posljednji prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva je bio da do daljnjeg policijski sat ostane od 21 do 5, što je vlada i usvojila.

Kantonima je ostavljena mogućnost da sami uvode restriktivnije mjere na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini.

Policijski sat od 21:00 do 5:00 je na snazi od 24. marta na prostoru cijelog entiteta, usljed trećeg vala korone, a u ranijem periodu trajao je od 23:00 do 5:00.